VestiOsmeh kao zaštitni znak

Osmeh kao zaštitni znak

Lepa devojka sa crvenim karminom i blistavo belim zubima se smeje
Foto: Shutterstock, ilustracija

Evo zašto je važno da idete kod zubara i koliko je važno da održavate zdravlje usne duplje.

S obzirom na činjenicu da je bol zuba jedan od najjačih bolova koje čovek oseća, razumno je zašto se mnogi ljudi plaše odlaska kod zubara. Nekada, usled nedostatka anestezija, stomatološke intervencije bile su veoma bolne, pa je i danas, usled nedovoljne informisanosti, strah od stomatologa ostao ukorenjen u našoj psihi.

Zahvaljujući savremenim tehnologijama, danas su i komplikovani dentalni zahvati postali bezbolni.

Pre svega, potrebno je stvoriti naviku redovnih odlazaka kod zubara. Redovni pregledi i kontrole bitni su od prvih dečijih zuba. Na taj način se manjim zahvatima, kao što su čišćenje zuba i desni, izbegavaju intervencije koje zahtevaju anesteziju.

Čak i ako dovoljno vodite računa o oralnoj higijeni, iz različitih razloga, kao što su ishrana, raspored zuba i drugi, javlja se kamenac, koji ukoliko se ne uklanja na vreme, može izazvati veće komplikacije.

Savremena stomatologija

Stomatološke ordinacije danas koriste najnovije metode, tehnike i uređaje, koji omogućuju brza i efikasna rešenja za bilo koji oralni problem. Vađenje zuba postalo je jedno od krajnjih rešenja koje stomatolog primenjuje, jer postoji mnogo načina na koje se bolestan zub može izlečiti.

Jedna od čestih bolesti zuba, paradontopatija, koja se manifestuje krvarenjem prilikom pranja zuba ili konzumiranja čvrste hrane, može se efikasno sanirati uz pomoć laserske tehnike. Primena lasera u lečenju omogućava da se eliminiše veliki broj bakterija u ustima, koje nije moguće odstraniti lekovima. Pored paradontopatije, laserom se mogu lečiti i druge bolesti kao što su afte, herpes i mnoge druge, a najvažnije je to da je tehnika potpuno bezbedna i bezbolna.

Estetska stomatologija

Izbeljivanje zuba je najčešća intervencija na polju estetske stomatologije. Bitno je znati da se izbeljivanje mora vršiti od strane stručnog lica, odnosno zubara, a ne samostalno uz jeftine preparate reklamirane preko interneta. Vaš stomatolog će najbolje proceniti na koji način da izbelite zube, ali i dati savete kako da što duže održite njihovu belinu i sjaj.

Nepravilan oblik i raspored zuba, pored toga što daju loš izgled vašem osmehu, nebezbedni su za zdravlje vilice. Uz pomoć mobilnih i fiksnih proteza ovaj problem se može uspešno rešiti za šest do osamnaest meseci. Korišćenjem proteze zubi se postavljaju u pravilan položaj, koji ostaje trajan uz pridržavanje uputstava stomatologa. Danas su razvijeni novi sistemi pomoću kojih se nošenje fiksne proteze svodi na minimalno moguće vreme, a rezultati su i više nego zadovoljavajući.

Implanti istog izgleda kao i vaši zubi

Nezavisno od toga da li vam fali jedan ili više zuba, ugradnja implanata postala je veoma jednostavna. Pored toga što više nećete morati da krijete osmeh, ugrađeni implanti će, na mestu zuba koji nedostaje, pružiti potporu zdravim zubima. Zahvaljujući savremenim metodama, ugradnja implanata postala je jedna od rutinskih intervencija, a implanti nakon intervencije imaju isti izgled i ponašaju se isto kao i prirodni zubi. Materijali od kojih se zubni implanti prave su potpuno bezbedni i dugotrajni, tako da je njihova ugradnja najbolje rešenje za problem bezubosti.

Poznato je da su kod nas stomatološke usluge znatno povoljnije nego, na primer u Evropi, a stručni kadar, usluge i tehnika su na veoma visokom nivou. Stoga ne treba odugovlačiti i odlagati posete zubaru, jer zdravlje nema cenu, a pri tom dobijate i savršen osmeh.

 

Izvor:mondo.rs

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,352PratilacaLajkuj
4,211PratilacaZaprati
1,262PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub