VestiOtisak prsta otkriva koji lek ili narkotik ste uneli u organizam –...

Otisak prsta otkriva koji lek ili narkotik ste uneli u organizam – evo kako

Skeniranje otiska prsta
Foto: Getty Images, ilustracija

Naučnici veruju da će nova tehnologija skratiti put onima kojima je pomoć potrebna da bi pobedili zavisnost.

Nova tehnologija pomoću otiska prsta može da otkrije da li je neko nedavno koristio heroin, čak i ako je nakon toga oprao ruke.

Napredna tehnologija mogla bi da pomogne policiji da identifikuje korisnike droge i dilere. Forenzički test koji su razvili naučnici u Velikoj Britaniji može razlikovati one koji su uzeli drogu klase A ili su nenamerno stupili u kontakt sa njom rukujući se sa nekim drugim, ko je sa njom bio u kontaktu.

Istraživači sa Univerziteta u Sureju uspeli su da naprave alat koristeći uzorke otisaka prstiju od 10 pacijenata koji su zatražili lečenje na klinici za rehabilitaciju, a koji su koristili heroin ili kokain u prethodna 24 sata.

Učesnici je trebalo temeljno da operu ruke sapunom i vodom pre stavljanja rukavica za jednokratnu upotrebu na deset minuta kako bi se ruke znojile i pružile još jedan uzorak otiska.

Isti postupak je sproveden sa 50 volontera koji su se izjasnili kao osobe koje ne koriste narkotike, što je omogućilo naučnicima da razlikuju uzorke.

„Naš tim sa Univerziteta u Sureju veruje da će tehnologija koju razvijamo skratiti put onima kojima je pomoć potrebna da bi pobedili zavisnost. Takođe, verujemo da tehnologija ima primenu i u drugim oblastima, poput potvrđivanja da li pacijent uzima lekove”, izjavila je dr Melani Bejli, koautorka članka objavljenog u časopisu „The Journal of Analitical Toxicology”.

„Rezultati do kojih smo došli pokazali su da je ova neinvazivna i inovativna tehnologija dovoljno osetljiva da prepozna heroin, čak i nakon što su osobe oprale ruke. Ono što je najvažnije, naša studija pokazuje da je proces pranja ruku važan pri pokušaju identifikacije osobe – korisnika heroina”, dodala je saradnica Katja Kosta. Tim je ranije primenio sličnu tehnologiju za otkrivanje znakova upotrebe kokaina.

 

Izvor:mondo.rs

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,352PratilacaLajkuj
4,211PratilacaZaprati
1,262PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub