Тимочка КрајинаКладовоОтварање фото-документарне изложбе "Векови Фетислама - 1524-2024" у Кладову 24. априла

Отварање фото-документарне изложбе „Векови Фетислама – 1524-2024“ у Кладову 24. априла

Поводом прославе Дана општине Кладово и значајног јубилеја 500 година тврђаве Фетислам, под покровитељством локалне самоуправе, од 22. до 26. април 2024. године организује се разноврсни културно-уметнички програми. У оквиру тих свечаности биће приређена и фото-документарна изложба „Векови Фетислама – 1524-2024“, ауторке Жаклине Николић, дипл. библиотекара-саветника.

Фото-документарна изложба „Векови Фетислама – 1524-2024“ биће изложена од 24. априла (од 12:00 часова) до 30. јуна 2024. године у Визитор центру тврђаве Фетислам у Кладову.

„Изложба је настала са намером да се забележе трагови развоја и стасавања тврђаве у култури сећања локалне заједнице, поводом 500 година од изградње тврђаве Фетислам. На 15 паноа приказана је временска линија развоја тврђаве саткана од текстова и илустрација историчара, хроничара, извода из штампе, дигиталних архива и усмених казивања. Ту је и богатство прикупљене завичајне грађе наших мештана, колекционара, филателиста, породичних архива, којима сам неизмерно захвална за уступљена права коришћења. Грађа приказује различите фазе тврђаве у животу локалне заједнице али и нови живот старе тврђаве на Дунаву у Кладову. Нека садашње и наредне генерације наставе са бољом бригом о културном наслеђу Кладова, али и прикупљању и чувању података о вековним симболима локалне заједнице која ће употпунити наша сазнања о тврђави Фетислам, али и развоју Кладова“ истакла је аутор изложбе Жаклина Николић.

Изложба се реализује уз подршку Министарства културе РС, Народне библиотеке Србије и општине Кладово.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,390ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб