Тимочка КрајинаЗајечарОтворен 32. Међународни позоришни фестивал „Дани Зорана Радмиловића”

Отворен 32. Међународни позоришни фестивал „Дани Зорана Радмиловића”

Отворен 32. Међународни позоришни фестивал „Дани Зорана Радмиловића”

32. Међународни позоришни фестивал „Дани Зорана Радмиловића” јуче је свечано отворен у Зајечару.

Директор зајечарског позоришта Владимир Ђуричић је на свечаности отварања фестивала подсетио на јучерашњи предиван увод у дане посвећене Зорану Радмиловићу, мислећи на књижевно вече академика Душана Ковачевића. Истакао је да Фестивалу присуствује још један академик, Миодраг Табачки, један од најзначајнијих српских, сценографа, костимографа, универзитетски професор чије је име познато у Европи, једини сценограф који је члан Српске академије наука и уметности, и позвао публику на отварање његове изложбе у Народном музеју у Зајечару, 19. октобра у 12:00 сати.

Ђуричић је најавио да ће Фестивал отворити Светислава Булет Гонцић, директор Народног позоришта из Београда, који је један од најмлађих глумаца који су радили и сарађивали са Зораном, а затим позвао градоначеника Зајечара Бошка Ничића да као домаћин да уводну реч на фестивалу, истичући да је Ничић дуже од 20 година пружа незаменљиву подршку Фестивалу.

„Како је дивно видети вас у оволиком броју.То само говори о томе колико поштовање ужива Зоран и све оно што је урадио за овај град. О томе говорите ви, публика која сваке године у све већем броју испуњава наше позориште и верујем, да имамо три пута веће позориште, било би исто тако пуно као и вечерас. Говоре сви ови дивни људи, који сваке године долазе из Хрватске, Црне Горе, Републике Српске, да буду овде са нама, одајући почаст свему ономе што је Зоран урадио, а урадио је много. Велико ми је задовољство што смо у најтежим временима, када је било велико питање хоће ли се одржати или не, увек смогли снаге да одржимо ’Зоранове дане’, да одржимо ниво овог Фестивала. Право отварање фестивала било је синоћ када је геније, академик Душан Ковачевић говорио о нашем Зорану Радмиловићу и као што ће Зораново дело живети, верујем да ће и књижевно вече од синоћ бити упамћено. Хвала још једном свима и нека нам на многа лета живе ’Дани Зорана Радмиловића’”, нагласио је градоначеник Зајечара Бошко Ничић.

Наш истакнути глумац, директор Народног позоришта у Београду, Светислав Буле Гонцић је истакао како му је драго што у сали види многа добро позната лица.

„То истовремено значи да сам и ја већ матор, али то је такође знак још нечега. Окупљамо се или боље рећи окупља нас Зоран Радмиловић, већ 32 пута. Ван времена, ван свега, велики Зоран спаја све наше глумце који су створили ове даске у сваком нашем позоришту. Спаја величанствену историју нашег театра преко нас који смо овде данас већ 32 пута са будућим генерацијама које ће доћи и које ће носити наш театар. Хвала ти Зоране на томе. Проглашавам отвореним ’Дане Зорана Радмиловића’.”

Директор зајечарског позоришта уручио је Булету Гонцићу керамичку статуету Зорана Радмиловића.

Свечаност отварања 32. „Зоранових дана” употпунио је пригодан музички програм у фоајеу позоришта, у извођењу професора зајечарске музичке школе Предрага Ристића.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,867ПратилацаЛајкуј
4,516ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб