Timočka KrajinaZaječarOtvoren 5. „Festival malih pozorišnih formi” u Zaječaru: Publika Nenada Jezdića nagradila...

Otvoren 5. „Festival malih pozorišnih formi” u Zaječaru: Publika Nenada Jezdića nagradila ovacijama

5. „Festival malih pozorišnih formi” u Zaječaru – Otvaranje

U prepunoj sali pozorišta „Zoran Radmilović” u Zaječaru, sinoć je počeo 5. „Festival malih pozorišnih formi”, na kome će do 15. oktobra biti izvedeno sedam vrhunskih monodrama i duodrama iz Srbije, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Vladimir Đuričić – direktor ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović”

Na svečanosti otvaranja festivala direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričić je istakao da počinje pozorišni praznik koji će ovoga puta, uprkos svemu, trajati 14 dana. Uprkos svemu, jer to je nezvanična deviza festivala. Tako se zove film o 75 godina pozorišta, koji će biti prikazan 16-og oktobra, a tako se zove i monografija pozorišta koja će biti predstavljena poslednjeg dana festivala „Dani Zorana Radmilovića”. Ove godine na festivalu će biti predstave za sve ukuse: komedije, drame, antička drama, predstave rađene po tekstovima klasika, ali i savremenih pisaca. Biće i mnogo pratećih programa.

5. „Festival malih pozorišnih formi” u Zaječaru – Otvaranje

5. „Festival malih pozorišnih formi” u Zaječaru – Otvaranje

Festival je otvorio gradonačelnik Zaječara Boško Ničić i tom prilikom naglasio da grad Zaječar ima čime da se ponosi kada je kultura u pitanju tokom cele godine, ali da je jako važno da „Festival malih pozorišnih formi”, kao i festival posvećen glumčini Zoranu Radmiloviću, Zaječarcu, traju i budu sve bolji, iz godine u godinu.

Boško Ničić – gradonačelnik Zaječara

„Ovaj festival bi slobodno mogao da se nazove, u duhu ovog vremena, ‘Otvoreni Balkan’ i nadam se da ćemo u bliskoj budućnosti to moći na još kvalitetniji način da ostvarimo. Na primer, pronalaženjem formi poput mjuzikla, koje će publika razumeti, uprkos jezičkim razlikama”, dodao je Ničić.

Gradonačelnik Ničić je podsetio da je uz pomoć ministarstva kulture najpre opredeljeno 5 miliona za delimično renoviranje pozorišta, a zatim saopštio radosnu vest da je ovih dana iz ministarstva za ovu namenu predviđeno još 17 i po miliona dinara, što znači da će renoviranje zaječarskog teatra biti završeno do kraja januara i da više neće biti problema ni sa tehnikom niti sa protivpožarnom zaštitom.

5. „Festival malih pozorišnih formi” u Zaječaru – Otvaranje

Nakon svečanog otvaranja festivala, odigrana je monodrama „Zvezdara” teatra iz Beograda, „Knjiga o Milutinu – deo prvi” Danka Popovića u režiji Egona Savina i maestralnom izvođenju Nenada Jezdića. Iako je predstava trajala dva sata, Jezdić je svojim glumačkim umećem uspevao da održi pažnju publike, koja ga je nagradila dugotrajnim ovacijama.

Na pitanje novinara koliko je teško da sam iznese dva sata na sceni igrajući Milutina, Nenad Jezdić je izjavio:

Nenad Jezdić – glumac

„Meni energije kao i empatije za ovaj posao i za ulogu Milutina, nikada nije manjkalo. Za to što pričam i o čemu pripovedam kao Milutin i u njegovo ime. Sada sa ovim emocionalnim iskustvom koje ostvarujem sa publikom igrajući ovu monodramu, skoro da sam siguran da je najvažnije u ovom poslu osećati onaj unutrašnji proces njegovog žitija i njegove javne ispovesti, njegove dileme, a Milutin na kome smo stasavali i koji nas je definisao sve to i jeste. Milutin je neznani junak, paradigma istinskog patriotizma, istinske hrabrosti, istinskog junaštva. Svi ti ljudi znani i neznani, pa i sam Milutin su meni kroz ovaj tekst usadili jedan priziv, priziv da se to čuje i izgovori.”

Glavni junak ovog pozorišnog komada je običan seljak iz Šumadije, koji ne može da zažmuri na stradanje svog naroda. Njegov moral i junaštvo mu omogućavaju da sam sebi postavi pitanja kojih se ranije bojao da postavi. Sada, u ovoj monodrami postepeno navodi i gledaoce da razmisle o razlozima zbog kojih se vredi boriti za svoju zemlju i sve što joj je od Boga dato.

5. „Festival malih pozorišnih formi” u Zaječaru – Otvaranje

Kako i sam reditelj Egon Savin ističe, dužnost pozorišta jeste da se oduži velikim delima srpske književnosti, a adaptacija priče „Knjiga o Milutinu” je pun pogodak u nestabilnim vremenima. Rat nikome ništa nije dobro doneo, a Milutin Ostojić svoj antiratni stav jasno izražava kroz osećanja, iskustva i dela kojim se njegovi potomci mogu ponositi. Istoimena knjiga je objavljena 1985. godine i ubrzo je postala najčitanija knjiga u Srbiji.

5. „Festival malih pozorišnih formi” u Zaječaru – Otvaranje

Festival malih pozorišnih formi, peti po redu, nastavlja se večeras u 20:00 sati predstavom „Karmen”, Dramskog teatra iz Skoplja, u režiji Dejana Projkovskog i izvođenju Biljane Dragičević Projkovski. U okviru pratećeg programa Festivala, publika će u 21:30 u kafiću „Jazz cafe 019”, biti u prilici da pogleda predstavu „Žena iz Porto Pima” teatra „Fort Forno” „Reflektor” teatra iz Novog Sada, po konceptu i u režiji Miloša Latinovića, u izuvođenju Jugoslava Krajnova.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,189PratilacaLajkuj
4,185PratilacaZaprati
1,252PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub