Тимочка КрајинаЗајечарОтворена изложба слика и скулптура „Химере, Записи из атељеа и Дивидуализам” у...

Отворена изложба слика и скулптура „Химере, Записи из атељеа и Дивидуализам” у уметничкој галерији Позоришног музеја у Зајечару

Отворена изложба слика и скулптура „Химере, Записи из атељеа и Дивидуализам” у уметничкој галерији Позоришног музеја у Зајечару

У уметничкој галерији Позоришног музеја у Зајечару синоћ је отворена изложба слика и скулптура „Химере, Записи из атељеа и Дивидуализам”. Изложени су радови троје уметника: Миливоја Штуловића, Јасне Опавске и Недима Хаџиахметовића.

„Ова поставка представља визуелни опис унутрашњих светова троје уметника који кроз различита естетска опредељења указују на универзалност и присуство микросвета у макросвету”, истакла је, отварајући изложбу историчарка уметности Марија Симоновић.

Сликарство Јасне Опавске је материјализација менталних појава – маште, илузије, привида, уобразиље. Химеричност њеног израза отелотворена је у позама фигура. Мушка тела често се завршавају главама животиња, а женске главе носе животињска тела.

Дела Недима Хаџиахметовића показују социолошка преиспитивања и дуалност прогреса кроз које друштво пролази. Умеће манипулацијом различитим материјалима (теракота, метал, дрво) преиспитује границе и домете развоја човека као индивидуе и друштва које пролази кроз трансформативне процесе.

Интимна преиспитивања и унутрашње дијалоге Миливоје Штуловић представља одсуством фигурација – апстракцијом, сукобом и са дејством површина којима слика своје менталне и емоционалне просторе.

Недим Хаџиахметовић је рођен у Неготину. Дипломирао је на Факултету Примењених уметности у Београду, вајар је и есејиста. Доцент је на Факултету уметности у Косовској Митровици, Катедра за вајарство у Звечану. Члан је УЛУПУДС-а, секундарног борда директора Института за нову јавну уметност у Шенжену у Кини. Награђиван је у земљи и иностранству. Више од осамдесет његових скулптура изложено је у 24 земље света. Излагао 17 пута самостално и преко 40 пута колективно.

Јасна Опавски је рођена у Београду где је дипломирала на Факултету ликовне уметности, сликар је и есејиста. Више пута награђивана. Члан је УЛУС-а и Менсе и један од оснивача уметничких група „Мисти” и „Музеј штафелаја”. Излагала девет пута самостално и преко 70 пута колективно.

Миливоје Штуловиће рођен је у Краљеву. Завршио је Школу за примењену уметност у Новом Саду. Члан УЛУС-а. Сликар и сценограф Књажевско-српског театра у Крагујевцу. Више пута награђиван. Суоснивач колоније „Мостови Балкана”. Излагао преко 40 пута самостално, а на више од 150 колективних изложби.

Изложба ће бити отворена наредне две недеље.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,736ПратилацаЛајкуј
4,360ПратилацаЗапрати
1,263ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб