Тимочка КрајинаЗајечарОтворена изложба "Сва лица српског дипломате Нушића“ и представљена "Нушић“ фондација у...

Отворена изложба „Сва лица српског дипломате Нушића“ и представљена „Нушић“ фондација у Зајечару

У оквиру пратећег програма 6. Фестивала малих позоришних форми, у фоајеу зајечарског позоришта отворена је изложба „Сва лица српског дипломате Нушића“, након чега је представљена „Нушић“ фондација.

Директор зајечарског театра Владимир Ђуричић оценио је да је овим званично отворен још један фестивал у граду на Тимоку, тако да ће после „Зоранових дана“ празник позоришта у Зајечару, трајати још седам дана.

„Ово је четврти позоришни Фестивал ове године у Зајечару, чиме се ми изузетно поносимо. У наредним данима видећете седам представа које ће бити у конкуренцији и исто толико квалитетних пратећих програма. Радујемо се сарадњи са Нушић фондацијом, чији су представници вечерас са нама“ казао је Ђуричић.

Ђуричић је најавио сарадњу зајечарског театра са драмским писцем и председником Уметничког савета фондације „Нушић“, Миодрагом Илићем. Реч је о нашем реномираном писцу чија су се дела изводила на даскама које живот значе, не само у нашој већ и у многим другим замљама. Нека од дела драмског писца Миодрага Илића у наредном периоду покушаће да оживи и зајечарско позориште, чиме је на обострано задовољство најављена позоришна сарадња.

Присутнима је најпре најављена представа „Волите ли Нушића“, која ће како се чуло заживети већ следеће године, а ако буде било среће и брзине можда ће зајечарско позориште прво поставити најновије дело Миодрага Илића.

„Импресиониран сам оним што сам овде затекао, мада ја редовно пратим активности Центра за културу овога града. Ипак другачије је када дођете овде и затекнете на једном месту све то кондензовано, кроз једну свеобухватност и огроман напор да се све ово организује. Оно што је важно рећи је то да је Зајечар на културној мапи Србије заузео врло импонзантно место. Драго ми је што ће се сигурно бар две представе по мојим тектовима поставити баш у Зајечару и радујем се тој сарадњи. Једна представа биће преглед Нушићевог живота кроз један низ анегдота из његовог богатог стваралачког рада. Други комад се зове ‘Арлекинова последња авантура’ и у питању је моја визија Нушића после смрти, а замислите само како би изгледала тужно Србија без Нушића. Биће ми драго што ћу тиме дати свој допринос идућој години, када се обележава 160 година од његовог рођења, и што ћу баш у овој кући имати праизведбе својих текстова“, рекао је најављујући сарадњу са зајечарским позориштем писац Миодраг Илић.

Присутнима се обратио и Небојша Нушић, управник фондације „Нушић“.

„Имамо искрене и велике планове са зајечарским театром. Пре свега имамо текстове великог драмског писца Миодрага Илића, којим ћемо привући пажњу публике и културне јавности наше земље, а коју ће ансамбл позоришта Зоран Радмиловић играти наредне године, која ће бити година великог јубилеја“ рекао је Небојша Нушић.

Иначе Фондација за развој културе и стваралаштва „Нушић“ основана је 2013. године са мисијом да очува лик и дело великог Бранислава Нушића, али и да промовише уметност, књижевност и културно наслеђе на простору Србије и суседних држава. Занимљиво је да су просторије Фондације опремљене аутентичним предметима, стварима и намештајем, које је знаменити Бранислав Нушић користио током своје литерарне и дипломатске каријере.

У фоајеу зајечарског театра потписан је и протокол о сарадњи између Фондације „Нушић“ и Народног позоришта Тимочке крајине-Центра за културу „Зоран Радмиловић“. Том приликом директору зајечарског позоришта Ђуричићу уручен је сребрњак који је рађен заједно са Политиком, на коме је представљен Нушић као један од 100 најзначајнијих српских великана, а који ће бити изложен у Позоришном музеју у Зајечару.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,765ПратилацаЛајкуј
4,390ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб