Вести„Отворена врата иза затворених врата”: Онлајн саветовалиште за све ваше проблеме (ВИДЕО)

„Отворена врата иза затворених врата”: Онлајн саветовалиште за све ваше проблеме (ВИДЕО)

Канцеларија за младе града Зајечара покренула је пројекат „Отворена врата иза затворених врата”, у оквиру кога је предвиђено покретање онлајн саветовалишта које је потпуно бесплатно за све грађане којима је потребна помоћ.

У оквиру сајта, постоји и форум где корисници могу слободно да размењују своја искуства, проблеме и остварују комуникацију. Пројекат омогућава решавање проблема комуникације између институција и људи, али и да спаја оне са сличним проблемима, како би се лакше интегрисали у друштво и начинили први корак ка друштвеној прихваћености.

„Млади решења за своје проблеме најчешће траже преко интернета. Због тога смо се одлучили да покренемо овакав један пројекат. Оформили смо тим од 16 чланова, стручних људи из различитих области, и на овом сајту сви који имају било какав проблем, могу потпуно анонимно и бесплатно да поставе питање. Људи из нашег тима ће се потрудити да им одговоре, или ће их упутити даље коме треба да се јаве. Питања могу да буду из различитих области, везана за здравствени, психолошки или социјални проблем. Олајн саветовалиште функциониште тако да када уђете на сајт, у доњем десном углу појави се иконица „облачић“, на коју када кликнете изађе прозор где можете поставити питање”, рекла је Миа Вукић Витомировић, координаторка за младе.

Пројекат „Отворена врата иза затворених врата” не умањује важност званичних институција, нити искључује њихов рад, напротив, он само спаја, умрежава и посредује у комуникацији између припадника институција и особа са проблемима.

„Мени најчешће питања постављају родитељи мале деце. Сведоци смо бројних трендова у васпитању деце, јер су то сада модерни родитељи и модерни трендови. Најчешћа питања су када дете треба да крене у вртић, како ће тамо да се уклопи, када треба избацити цуцлу и слично. Тако да на овом сајту могу слободно да поставе питања на различите теме, не само родитељи, већ сви који имају било какав проблем”, каже Фадила Ђуг, психолог у ПУ „Ђулићи” Зајечар.

„Ми смо на неки начин спона између младих и институција, и због тога смо се прикључили овом пројекту. Млади немају поверења у институције, тако да ми смо ту као омладински радници да их упутимо. Они треба прво да се обрате нама, а у зависности од проблема, посаветоваћемо их да ли треба да контактирају неког од стручних људи у институцијама. Ми смо ту као њихови пријатељи и желимо да их усмеримо да се обрате правим људима”, поручила је Дуња Марушић, из Тимочког омладинског центра.

„Као специјалиста ургентне медицине, као неко ко ради у ургентној и хитној служби, могу да одговорим на прилично велики спектар питања у саветовалишту. Најчешће се срећемо са проблематиком младих што се тиче употребе психоактивних супстанци, енергетских пића и алкохола. Имам могућност да им одговорим на сва та питања. Наравно, у време короне, велики број питања био је везан за ту тему. Велика је предност овог сајта што ми који смо у саветовалишту можемо да пишемо текстове на велики број тема које се односе на различите проблеме и на тај начин можемо превентивно да скренемо пажњу на неки проблем у друштву”, истакла је др Санела Радисављевић, спец. ургентне медицине.

Онлајн саветовалиште (onlinesavetovaliste.rs) је сајт који је настао из пројекта „Отворена врата иза затворених врата”, а који се реализује у оквиру програма „Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености – Swiss PRO”, који подржава Влада Швајцарске у сарадњи са Владом Србије, а спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у партнерству са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО).

Град Зајечар је искључиво одговоран за садржај на сајту, који не представља нужно ставове Владе Швајцарске и Владе Србије.

Опширније о овој теми, можете погледати у видео прилогу:

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб