ВестиПливајте што више: Здраво је, забавно и топи калорије

Пливајте што више: Здраво је, забавно и топи калорије

Млади људи скачу са једрилице у океан
Фото: Shutterstock, илустрација

Пливање је одлична физичка активности, погодна за све, без обзира на старост или кондицију. Здраво је, забавно и врло ефикасно троши калорије!

Пливање је једна од најбољих аеробних активности која активира цело тело — мишиће ногу, руку, леђа, трбушне мишиће, а доприноси и флексибилности.

Уз то, врло је ефикасно у сагоревању калорија. Просечна особа тежине између 70 и 80 килограма ће умереним темпом потрошити 250 до 350 калорија за пола сата, у зависности од пола, висине, узраста…

Пливање ће вам помоћи и да се ослободите стреса. Истраживања су показала да особе које редовно рекреативно пливају дуже остају виталне, углавном су лепо расположене и много ређе пате од болова у леђима.

Али, пошто је важно да будете здрави, а не само витки, ево још неколико разлога да пливате што више овог лета:

Бројне студије су показале да вода има снажан ефекат на мозак. Време проведено у близини воде на мозак делује слично медитацији, помаже нам да се опустимо и „искључимо“ на кратко од свакодневних обавеза. Дакле, осим што бисте пливањем учинили нешто добро за физичко здравље, то би имало и добре последице на ментално здравље.

За разлику од трчања, на пример, пливање је кардио вежба која не оптерећује кости и зглобове. Због тога је ова физичка активност погодна за оне који имају артритис или неке друге здравствене тегобе које се тичу костију и зглобова. Стручњаци су сагласни да је пливање сјајан тренинг којим се утиче на све делове тела.

Иако спада у тренинг ниског интензитета, даје велике резултате. Сматра се аеробном вежбом, али с обзиром на то да вода ствара одређен отпор према телу, пливањем се јачају и мишићи.

Истраживања показују да постоји веза између пливања и бољег, већег капацитета плућа. Kада су плућа здрава, тело ефикасније производи кисеоник, што значи да ћете се спорије умарати приликом физичког напора и нећете „остајати без даха“.

 

Извор: mondo.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,399ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб