ВестиПочела са радом 20. јубиларна Међународна филозофска школа „Felix Romuliana”

Почела са радом 20. јубиларна Међународна филозофска школа „Felix Romuliana”

20. Међународна филозофска школа „Felix Romuliana”

На Ромулијани је у суботу поподне почела са радом 20. јубиларна Међународна филозофска школа „Felix Romuliana” која због пандемије корона вируса ове године броји само 10 учесника и трајаће два дана.

Поздрављући окупљене филозофе испред домаћина, Владимир Ђуричић директор установе Народно позориште Тимочке Крајине – Центар за културу „Зоран Радмиловић” је нагласио да је ово први јавни скуп у доба короне у Зајечару и да је организован захваљујући енергији проф. др Миленка Бодина, директора школе.

„Тема школе ’Безбедност и слобода у светлу пандемијске опасности’ је најактуелнија данас и на њој би нам свет позавидео, али ви сте зато овде, да бисте померали границе. Убеђен сам да ће наредних године школа расти и да ће већ идуће године бити неупоредиво већа и боља уз већу помоћ надележних министарстава и страних донатора”, истакао је Ђуричић.

20. Међународна филозофска школа „Felix Romuliana”

Учеснике скупа поздравила је и дирекорка Народног музеја у Зајечару Маја Живић која је истакла да јој је посебно драго што је филозофска школа наставила са радом, јер је још као студент археологије учествовала у раду првих Летњих филозофских школа, с обзиром на то да су тада трајала истраживања Ромулијане под руководством професора Драгослава Срејовића, који је и сам пратио рад школе кад год је био у могућности.

Директор Филозофске школе проф. др Миленко Бодин је захвалио домаћинима на гостопримству и нагласио да ове године због ванредне ситуације није могао бити организован богатији програм поводом тако значајног јубилеја као што је XX заседање школе, али ће већ следеће године то надокнадити доличним облежавањем годишњице.

20. Међународна филозофска школа „Felix Romuliana”

„Сва је прилика да ћемо уколико радимо квалитетно и упорно успети да не само Србију, већ и Зајечар и Тимочку Крајину уврстимо на европску мапу препознавања и да ћемо већ идуће године моћи да покажемо да је преко филозофске школе бар пола Европе упознато са Зајечаром и Ромулијаном”, истакао је Бодин.

Представљен је и Зборник радова са прошлогодишње Филозофске школе у издању установе „Зоран Радмиловић”, а рад школе биће настављен данас преподне освртом на живот и дело Зорана Видојевића и разматрањем дела Јова Цвјетковића „Поводом 250 година од рођења Хегела”. Међународна филозофска школа биће завршена послеподне завршном дискусијом.

Организатори су Народно позориште Тимочке Крајине – Центар за културу „Зоран Радмиловић” и Центар за примењену филозофију и друштвена истраживања из Београда, а покровитељ је Град Зајечар.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,847ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб