Timočka Timočka
Početna / Vesti / Počela sa radom 20. jubilarna Međunarodna filozofska škola „Felix Romuliana”
20. Međunarodna filozofska škola „Felix Romuliana”

Počela sa radom 20. jubilarna Međunarodna filozofska škola „Felix Romuliana”

Na Romulijani je u subotu popodne počela sa radom 20. jubilarna Međunarodna filozofska škola „Felix Romuliana” koja zbog pandemije korona virusa ove godine broji samo 10 učesnika i trajaće dva dana.

Pozdravljući okupljene filozofe ispred domaćina, Vladimir Đuričić direktor ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović” je naglasio da je ovo prvi javni skup u doba korone u Zaječaru i da je organizovan zahvaljujući energiji prof. dr Milenka Bodina, direktora škole.

„Tema škole ’Bezbednost i sloboda u svetlu pandemijske opasnosti’ je najaktuelnija danas i na njoj bi nam svet pozavideo, ali vi ste zato ovde, da biste pomerali granice. Ubeđen sam da će narednih godine škola rasti i da će već iduće godine biti neuporedivo veća i bolja uz veću pomoć nadeležnih ministarstava i stranih donatora”, istakao je Đuričić.

20. Međunarodna filozofska škola „Felix Romuliana”

Učesnike skupa pozdravila je i direkorka Narodnog muzeja u Zaječaru Maja Živić koja je istakla da joj je posebno drago što je filozofska škola nastavila sa radom, jer je još kao student arheologije učestvovala u radu prvih Letnjih filozofskih škola, s obzirom na to da su tada trajala istraživanja Romulijane pod rukovodstvom profesora Dragoslava Srejovića, koji je i sam pratio rad škole kad god je bio u mogućnosti.

Direktor Filozofske škole prof. dr Milenko Bodin je zahvalio domaćinima na gostoprimstvu i naglasio da ove godine zbog vanredne situacije nije mogao biti organizovan bogatiji program povodom tako značajnog jubileja kao što je XX zasedanje škole, ali će već sledeće godine to nadoknaditi doličnim obležavanjem godišnjice.

20. Međunarodna filozofska škola „Felix Romuliana”

„Sva je prilika da ćemo ukoliko radimo kvalitetno i uporno uspeti da ne samo Srbiju, već i Zaječar i Timočku Krajinu uvrstimo na evropsku mapu prepoznavanja i da ćemo već iduće godine moći da pokažemo da je preko filozofske škole bar pola Evrope upoznato sa Zaječarom i Romulijanom”, istakao je Bodin.

Predstavljen je i Zbornik radova sa prošlogodišnje Filozofske škole u izdanju ustanove „Zoran Radmilović”, a rad škole biće nastavljen danas prepodne osvrtom na život i delo Zorana Vidojevića i razmatranjem dela Jova Cvjetkovića „Povodom 250 godina od rođenja Hegela”. Međunarodna filozofska škola biće završena poslepodne završnom diskusijom.

Organizatori su Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović” i Centar za primenjenu filozofiju i društvena istraživanja iz Beograda, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

Možda će Vas zanimati

I drugog dana vikenda oblačno i sveže, temperatura ispod proseka

U Srbiji preovlađivaće oblačno i sveže vreme, mestimično s kišom, na visokim planinama sa snegom. …

Prvi dan vikenda u znaku oblačnog i hladnog vremena

Naoblačenje s kišom koje je zahvatilo južne, tokom prepodneva proširiće se na centralne, a poslepodne …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica