Timočka KrajinaZaječarPočela sanitarno-uzgojna seča u Park šumi „Kraljevica”

Počela sanitarno-uzgojna seča u Park šumi „Kraljevica”

Počela sanitarno-uzgojna seča u Park šumi „Kraljevica”
Foto: JKP „Timok – održavanje” Zaječar

Javno komunalno preduzeće „Timok – održavanje” Zaječar, kome je Skupština grada Zaječara poverila gazdovanje Park šumom „Kraljevica”, počelo je redovne radove na sanitarno-uzgojnoj seči.

Kako je predviđeno izvođačkim projektom gazdovanja šumama za 2022. godinu, planirani su radovi u desetom odeljenju koje zauzima površinu od 17, 47 hektara, gde je potrebno sprovesti seču intenziteta osam odsto, što je, prema rečima nadležnih, ukuna količina od 179 kubnih metara ogrevnog drveta, sečenica tvrdih i mekih lišćara i šumskih ostataka, po principu selektivne prorede.

Prema rečima nadležnih, seča se sprovodi u skladu sa godišnjim planom gazdovanja, na osnovu planskog dokumenta „višeg ranga“ usvojenog od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pod nazivom „Osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Kraljevica”.

Kako naglašavaju u JKP „Timok – održavanje”, sanitarna seča znači da se uklanjaju zaražena, insektima napadnuta, veoma oštećena i izvaljena stabla, dok uzgojna seča ima za cilj da se šuma proređuje, da bi se obezbedili uslovi za rast podmlatka kao najsavršenijeg oblika obnove šuma, jer tako obnovljena šuma ima kontinuitet i stabilnost.

Ovi poslovi se obavljaju u vremenskom razmaku od 10 godina.

Stabla koja se uklanjaju su prethodno označena od strane stručnog lica, a posečeni drvni sortimenti su namenjeni za grejanje seoskih škola u predstojećoj grejnog sezoni.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,189PratilacaLajkuj
4,185PratilacaZaprati
1,252PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub