ВестиПочео рад на заједничкој представи зајечарског и приштинског позоришта „Антигона”

Почео рад на заједничкој представи зајечарског и приштинског позоришта „Антигона”

Почео рад на заједничкој представи зајечарског и приштинског позоришта „Антигона”

У зајечарском театру данас је одржана конференција за новинаре на којој је највише речи било о почетку рада на представи „Антигона”, која ће бити копродукција Народног позоришта Тимочке Крајине „Зоран Радмиловић” и Народног позоришта Приштина са седиштем у Грачаници.

Директор зајечарског позоришта Владимир Ђуричић подсетио је на Протокол о дугорочној сарадњи два позоришта потписан пре годину дана на „Зорановим данима”, чији је резултат успешна копродукција зајечарског и приштинског позоришта и „Дунав фест Србија” „Жене из Троје” која се окитила бројним признањима на престижним фестивалима у Србији. Ова представа отвориће 29. Међународни позоришни фестивал „Дани Зорана Радмиловића”.

„Што се комада ’Антигона’ тиче ова представа ће се ускоро радити пуним темпом и у њој ће учествовати петоро зајечарских глумаца и то не у споредним улогама, већ ће за главне улоге бити алтернације зајечарских и приштинских глумаца. Надамо се да ће и ова представа бити пун погодак наших позоришта”, истакао је Ђуричић.

Директор Народног позоришта Приштина Предраг Радоњић је нагласио да је позориште на чијем је челу имало бројне копродукције у претходне две године, али је сарадња са зајечарским позориштем најуспешнија. Представа „Жене из Троје” најуспешнија је и уметнички и комерцијално и фестивалски, тако да су двојица директора са радошћу решила да наставе успешну сарадњу.

„Верујем да ће ’Антигона’ бити јако успешна, добра представа којом ће се поносити и приштинско и зајечарско позориште. На овај начин ми настављамо у најбољем смислу да развијамо сарадњу у оквиру наших финансијских, стваралачких и других капацитета које поседујемо, како бисмо направили најбоље што можемо”, истакао је Радоњић.

Редитељ представе Ненад Тодоровић је рекао да је рад на представи почео и да је на пробама читано неколико „Антигона”: Софоклова, Жана Ануја, Бертолда Брехта и на крају Јаноша Главацког. Кроз неку врсту радионичарско-драматуршког процеса кроз који су прошли схватили су да је читава плејада комада различито тумачила исту античку тему која је један од неколико стубова европске културе.

„Антиратни мотив је један део представе, а други жена која се буни у друштву екстремног мушког концепта владавине закона и онога што је божанско као мера, што је за Антигону најважније. Ми ћемо пробати да кабаретским тумачењем нечега што је традиционално и свето, а то је трагичко биће, супротставимо пиједесталу савременог грађанина, а то је робовање друштву у коме живимо. У тој процедури доћи ћемо до тога да видимо Антигону као хероину у друштву у коме је све постало циркузантско”, каже редитељ Ненад Тодоровић који додаје да је основна идеја представе везана за Брехта који из митолошке сфере комад пребацује на терен политичког и критикује капитализам.

Што се „Дана Зорана Радмиловића” тиче, директор зајечарског театра је нагласио да за сада нема назнака да ће фестивал бити отказан.

„Ми смо га припремили од 16. до 23. октобра и надамо се да ће фестивала бити с обзиром на то да је већ одржано ’Стеријино позорје’, да се одржава фестивал у Шапцу. На нашем фестивалу биће изведено 8 представа у главном програму и две у пратећем. На Фестивалу малих позоришних форми, који је фестивал у фестивалу, учествује 5 дивних представа, које нису само монодраме. Оно што нас посебно радује су промоције књига, изложба слика сестричине Зорана Радмиловића, Селене Вицковић, предфестивалско вече где ће се Адам Пуслојић представити као књижевник. У програму ’Песници Зорану Радмиловићу’ испред његовог споменика, главна реч ће бити дата Банету Милановићу, значајном српском песнику. С обзиром да ове године нисмо били у могућности да организујемо ’Антика фест’, мањи део фестивала биће изведен на ’Зорановим данима’ – биће постављена изложба слика са ранијих фестивала ’Антика фест’, организоваће се округли сто, а ’Зоранове дане’, како је већ речено отвориће ’Жене из Троје’ чија је зајечарска премијера била на прошлогодишњем ’Антика фесту’”, рекао је Ђуричић.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,847ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб