ДруштвоПочео Васкршњи пост за православне вернике

Почео Васкршњи пост за православне вернике

Саборна црква Рождества Пресвете Богородице

Сви православни верници данас почињу са вишенедељним Васкршњим или Часним постом.

Васкршњи пост траје седам недеља и најављује највећи хришћански празник – Васкрс.

Датум почетка Васкршњег поста зависи од датума обележавања празника Васкрса, који православни верници увек славе у недељу пуног месеца после пролећне равнодневице.

Прва недеља Великог поста назива се Чиста, а последња недеља је Недеља Православља, док се до Васкрса, по посебним правилима, смењују – Пречиста, Крстопоклона, Средњи пост, Глува, Цветна недеља и Страшна или Страсна недеља.

Васкршњи пост увек почиње у понедељак – први понедељак поста назива се Чисти, као и прва седмица поста. Обичај је да се током прве – Чисте недеље, спрема цела кућа. Верује се да је данас добро започети велике послове, јер ће бити успешни.

Васкршњи или Велики пост учи вернике покајању, праштању и истинској молитви, а циљ је да се у миру и тишини дочека највећи хришћански празник Васкрс. Поред једнодневних постова, према календару Српске православне цркве, постоје и четири вишедневна поста, као што су Божићни, Петровски и Госпојински пост.

Велики или Часни пост, који је добио име по Часном Крсту на коме је умро Исус Христос, установљен је по узору на подвиг Спаситеља који је после крштења у реци Јордану отишао у пустињу и постио четрдесет дана и ноћи, после којих је изашао као победник из искушења које му је поставио сатана. Према легенди, прва особа која је постила био сам Христ који је, уочи голготе и разапињања на крст, себе подвргао дуготрајном уздржавању од хране и пића, а касније су сви мученици и светитељи живели су по овим правилима.

Према обичајима, верници би требало да цео пост посте на води, осим суботом и недељом, када се дозвољава пост на уљу и конзумирање вина. На празник Благовести и Цвети, може да се једе риба. Већина људи на води пости прву и последњу седмицу поста. Пост се не прекида, неправилно је постити само првих и задњих седам дана, а између правити паузу, пост се пости цео или никако. На Велики петак верници треба да се уздрже од јела и пића све до изношења плаштанице око 15 часова. Строго се пости и на Велику суботу.

Особе које због здравствених проблема не могу да издрже цео пост, требало би да траже благослов од свог духовника.

Према неким обичајима прва три дана овог поста у понедељак, уторак и среду, ништа се не једе.

Постоје духовни и телесни пост. Док телесни пост представља уздржавање од мрсних јела и алкохолних пића, духовни пост подразумева одрицање од сваке врсте грешних и злих помисли, жеља и дела.

Дане поста верници проводе у молитви, праштању и покајању како би се припремили за Свето Причешће. За хришћане пост представља припрему за прославу Васкрса. Верници посте како би се причестили. Свето причешће представља сједињење са Богом и узима се за здравље, мир и спасење.

Циљ поста је да се кроз искрену молитву, праштање и покајање у миру и тишини дочека највећи хришћански празник, јер је вера у Васкрсење основ хришћанства. Пост није гладовање, нити запостављање трпезе већ је, пре свега, морални и етички израз стварне љубави према Богу и Сину Божјем, који је својим страдањем и својим животом у вери успоставио вредности хришћанства, као и израз љубави према ближњима.

Васкршњи пост завршава се празником Васкрсења Исуса Христа – Васкрсом.

Ове године Васкршњи пост почиње 18. марта и траје све до 4. маја 2024.

Првославни Васкрс у 2024. години биће обележен 5. маја, док ће католички бити облежен 31. марта 2024.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб