VestiPočinje zimsko računanje vremena, kazaljke pomeriti sat unazad

Počinje zimsko računanje vremena, kazaljke pomeriti sat unazad

Zimsko računanje vremena

Zimsko računanje vremena u Srbiji počinje u noći između subote, 24. i nedelje, 25. oktobra, pomeranjem časovnika za jedan čas unazad, sa 03:00 na 02:00 sata, saopštila je Direkcija za mere i dragocene metale iz Ministarstva privrede.

Praksa je da se svakog poslednjeg vikenda u oktobru pomera sat i prelazi na zimsko računanje vremena, a ovo pitanje je regulisano zakonom u većini evropskih zemalja i u Srbiji.

Ideja o uvođenju promene vremena zasnovana je na astronomskoj okolnosti da u januaru sunce izlazi oko 8 sati, a zalazi oko 16, dok u julu kada je dan znatno duži sunce izlazi pre 5 a zalazi posle 21 sat.

Ovakvo računanje vremena traje do poslednjeg vikenda u martu, kada sledi letnje računanje vremena.

Neke zemlje ne pomeraju kazaljke — Rusija, Kina, Indija, deo Južne Amerike, Južnoafrička Republika nikada ne pomeraju kazaljke, već su stalno u režimu zimskog, prirodnog računanja vremena.

Dok traju rasprave o tome u kojoj vremenskoj zoni ostati kada EU ukine pomeranja sata 2021. godine, mnogi se pitaju kako je uopšte došlo do ovakvog načina „uštede energije“.

Sama ideja da se pomeranjem sata stvori privid dužeg dana stara je više od 200 godina, ali nestašica uglja širom Evrope naterala je Nemačku i njenu saveznicu Austro-Ugarsku da tokom 1916. godine tako počnu da uštede energiju, a to su uskoro učinile i ostale zemlje.

Neke su posle 1918. godine napustile ovu praksu, samo da bi joj se ponovo vratile tokom naftne krize 1970-ih. Letnje računanje vremena u bivšoj Jugoslaviji uvedeno je 27. marta 1983. godine.

Evropski parlament je 4. marta 2019. godine izglasao da se ukida pomeranje sata od 2021. godine, pa će tako sve zemlje EU morati da odaberu letnje ili zimsko računanje vremena.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,354PratilacaLajkuj
4,213PratilacaZaprati
1,262PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub