VestiPolicijski čas od danas u Srbiji zbog korona virusa

Policijski čas od danas u Srbiji zbog korona virusa

Policijski čas u Srbiji — COVID-19

Svim građanima Srbije od danas biće ograničeno kretanje – u toku noći svima, a starijima od 65 godina u potpunosti, saopštili su najviši zvaničnici Srbije.

Policijski čas je uveden zbog nepoštovanja upozorenja nadležnih o zabrani kretanja, u cilju sprečavanja širenja zaraze korona virusa. Korona virus je neverovatnom brzinom bacio zdravstveni sistem gotovo svih zemalja Evrope na kolena, zato je jako važno da građani shvate da je izolacija jedini način da usporimo širenje virusa.

„Od danas u 20:00 sati, do 05:00 sati ujutro, svakoga dana uvodi se zabrana kretanja svim licima bilo kojeg starosnog doba. Niko ne može da bude na ulici sem nadležnih organa, ali ne nadležnih, već onih koji su na zadatku i koji imaju radnu obavezu u trećoj smeni. Ovo uvodimo da bismo sprečili dalje širenje virusa”, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je pojasnio da će se tehničke stvari rada u trećoj smeni rešavati u hodu kroz dogovor i dozvole poslodavaca i dodao da se traži način da se kompletno zatvore granice, a da se ne pogazi Ustav.

On je najavio rigoroznije mere zabrane kretanja za starije od 65 godina.

„Doneli smo odluke koje su nepopularne i nove pooštrene mere. Od 10:00 sati zabranjen je izlazak osobama starijim od 65 godine. Organizovaćemo lokalne samouprave svuda gde je to moguće, pokušaćemo da do svih domova dođemo preko maldih ljudi od 25 do 26 godina”, kazao je Vučić.

Vučić je rekao da će za njih biti otvorene prodavnice i supermarketi nedeljom ujutru od 04:00 do 07:00 pod posebnim pravilima, gde će svi dobiti maske i razmak između njih.

Šta je policijski čas?

Policijski čas je naziv za administrativnu meru koja znači ograničavanje kretanja građana radi održavanja javne sigurnosti, osim u određenom vremenskom periodu u toku dana koji određuje nadležni organ. To praktično znači da građani neće moći da izlaze iz svojiih domova osim u vremenu koje odrede nadležni i osim u situacijama kada je izlaženje neizbežno.

Policijski čas se uvodi kao jedna od mera uz proglašeno vanredno stanje u nekoj zemlji. Do sada se obično vezivalo za noćne sate, ali u situaciji epidemije korona virusa one bi mogle da podrazumevaju celodnevno trajanje.

Svaka osoba koja se nađe na ulici za vreme policijskog časa može biti pritvorena i naknadno kažnjena od organa vlasti za postupanje suprotno odlukama države.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

24,123PratilacaLajkuj
4,154PratilacaZaprati
1,245PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx