VestiPorođaj sa epiduralnom anestezijom ponovo u porodilištu u Zaječaru

Porođaj sa epiduralnom anestezijom ponovo u porodilištu u Zaječaru

Majka i njena novorođena beba
Foto: Shutterstock, ilustracija

Posle 14 godina pauze, porođaj sa epiduralnom anestezijom ponovo je moguć u zaječarskom porodilištu.

Epiduralna anestezija je vrsta anestezije koja se daje sterilnom iglom, u prostor između kičmene moždine i membrane koja okružuje kičmenu moždinu. Lekari porođaj sa epiduralnom anestezijom nazivaju još i bezbolni porođaj.

Među trudnicama u zaječarskom porodilištu, koje su se porodile sa epiduralnom anestezijom, je i Tijana Stojanović.

„Prvi porođaj je bio pre 2,5 godine, tada je bila totalna anestezija, sada sam se odlučila za spinalnu, odnosno epiduralnu. Super je sve prošlo. Nisam imala nikakve bolove, samo su mi utrnute noge. Pre porođaja sam imala razgovor sa doktorima, i evo, sve je proteklo u najboljem redu, beba se zove Viktor i ima 4,900 grama”, kaže Zaječarka Tijana Stojanović, porodilja.

Tijana Stojanović — porodilja

U Zdravstvenom centru Zaječar 2005. godine obavljen je poslednji porođaj sa epiduralnom anestezijom. Tada je zbog tehničkih i finansijskih sredstava ceo projekat prekinut. Sada je ponovo od početka godine krenula ova metoda da se primenjuje.

„U Zaječaru je porođaj u epiduralnoj anesteziji počeo 2003. godine. U dogovoru sa anesteziolozima napravili smo jednu ekipu koja je otišla u Ljubljanu, u Klinički centar, gde se tada veliki broj žena porađao u epiduralnoj analgezi, mnogo više nego u Beogradu. Krajem 2003. i tokom 2004. godine urađeno je oko 20 porođaja u epiduralu u Zaječaru. Sve žene su se tada porođale u epiduralnoj analgezi, dobro su se oproravljale i imaju lepa iskustva. Projekat je zaustavljen 2005. godine, zbog nekih tehničkih i zbog finansijskih razloga. Naime, žene su trebale da kupuju taj set za epidural, i to je tako trajalo godinama. Anesteziolozi su imali konsultaciju sa stručnjacima iz Amerike, tako da je ove godine, ponovo uvedena ta procedura u zaječarskom porodilištu. Procedura je takva, da prvo žena mora da se upozna sa tim kakav bezbolan porođaj možemo da joj pružimo, da uradi određene analize, da porazgovara sa anestezilogom. Epiduralna analgeza se uključuje u periodu dilatacije od 4 do 5 centimetara, ne uključuje se sa prvim porođajnim bolovima. Od početka godine do sada je bilo zainteresovanih trudnica, koje su se porodile epiduralno. Na odeljenju se trenutno nalazi i trećerotka, koja se sada porodila epiduralno”, kaže Dragoslav Kalinović, načelnik Odeljenja za ginekologiju i akušertvo ZC Zaječar.

Dragoslav Kalinović — načelnik Odeljenja za ginekologiju i akušertvo ZC Zaječar

„Ovo je bezbednija anestezija, pruža dobre uslove ginekolozima da obave carski rez ili porođaj. Bebe su vitalnije, svežije, kada se rode nakon ovih anestezija i procedura. Žena je tokom procedura budna, priča sa nama, raduje se tom trenutku. Možete da zamislite koliko je to majci važno, da nema bola, a može da proprati ceo porođaj. Na osnovu analiza vidimo da li ima nekih kontraindikacija, mi onda ne uradimo takvu vrstu anestezije, već primenjujemo opštu. To su specifične vrste bolosti koje nose rizike od krvarenja, u tom prostoru koji mi bockamo. To je ubod u leđa, nađe se to mesto i plasira lek, koji obezbeđuje dalje uslove obezboljavanja. Nedavno smo u saradnji sa profesorom Ivanom Veličkovićem, koji radi u Bruklinu, sreli na anesteziološkim sastancima, i krenuli u tu priču. On je stručnjak u oblasti ovog tipa anelgezije i radi na akušerskom odeljenju. On je nekoliko puta došao kod nas i ekipno smo radili. Mi ovde dajemo spinalnu i epiduralnu anesteziju, a mala je razlika u tehnici izvođenja. Sada porođaj epiduralno ide rutinski, žene su zadovoljne”, rekla je Dragana Sotirović, anesteziolog ZC Zaječar.

Dragana Sotirović — anesteziolog ZC Zaječar

Buduće majke informacije o epiduralnoj anesteziji mogu dobiti i u Savetovalištu za trudnice, u okviru Zdravstvenog centra u Zaječaru, a ukoliko se odluče za ovaj metod porođaja trebalo bi to da urade najkasnije mesec dana pre termina, kako bi mogle da prođu anesteziološku ambulantu, gde se obavljaju laboratorijske analize.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

22,567PratilacaLajkuj
3,732PratilacaZaprati
1,287PratilacaZaprati
113PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x