Тимочка КрајинаПоследњи позив за ђачке парламенте и младе људе из Србије за пројекте...

Последњи позив за ђачке парламенте и младе људе из Србије за пројекте Зајечарске иницијативе

Зајечарска иницијатива је расписала овогодишње позиве за учешће у својим програмима „Школски избори“, „Млади у покрету“ и „Зиманов фонд за младе“.

Након прошлогодишњих успеха са овим програмима, број градова и општина из којих је могуће конкурисати, додатно је проширен.

ШКОЛСКИ ИЗБОРИ

Кроз овај програм, Зајечарска иницијатива пружа комплетну техничку, менторску и финансијску подршку ђачким парламентима да испланирају, припреме и спроведу школске изборе. Програм је намењен ђачким парламентима који долазе из средњих школа са територије Републике Србије.

Кроз веома забаван процес, ученици и ученице средњих школа ће имати прилику да сакупљају потписе за своју кандидатуру, окупе своје изборне тимове, учествују на едукацији о изборима и спроведу праве кампање у својим школама. Кандидати и њихови тимови ће за своје кампање имати на располагању средства на основу претходно достављеног и одобреног буџета кампање.

Циљ програма „Школски избори“ је да се ђачким парламентима средњих школа омогући да своје председнике и председнице изаберу кроз праве и директне изборе! Школски избори су веома ефикасан начин да млади уче о демократији, изборима и сродним темама, као и да им се јача поверење у демократске институције и процесе.

Зајечарска иницијатива је са великим успехом организовала школске изборе у неколико градова, што ју је подстакло да овај програм унапреди и прошири. Слични програми се реализују широм света. Многе земље данас користе сличну методологију како би повећале излазност младих који по први пут гласају на правим изборима.

МЛАДИ У ПОКРЕТУ

У оквиру програма „Млади у покрету“, ђачки парламенти средњих школа са територије Републике Србије могу да конкуришу за максимални износ до 700 америчких долара у динарској противвредности.

Циљ овог програма је да се младим људима понуди додатна могућност за демократско и грађанско образовање и то кроз активности које сами осмисле и реализују. До сада је кроз програм ’’Млади у покрету’’ подржано преко 90 пројеката школских парламената који су омогућили младима да учине нешто добро у својој школи и заједници, као и да стекну знања у вези са темама као што су демократија, активизам, људска права и друго.

ЗИМАНОВ ФОНД ЗА МЛАДЕ

“ЗИман-ов фонд за младе” намењен је организацијама младих и за младе. За максималан износ до 3,000 америчких долара, могу да конкуришу регистрована удружења грађана и да предложе идеје које могу да допринесу одговорном и активном учешћу младих у демократском животу локалних заједница.

У оквиру овог програма, подршку могу да добију они пројекти, које иницирају млади, како би кроз традиционалне или иновативне уметничке форме и креативно изражавање:

а) промовисали вредности демократског друштва, права и слободе грађана и слободу изражавања међу другим младим људима;

б) И/или критички се осврнули на конкретне примере кршења ових вредности, слобода и права у заједници. Уметност и култура представљају веома моћан начин интеракције са широм заједницом, као и средство да се са члановима заједнице комуницира.

Предлози пројеката треба да се заснивају на уметничким формама, попут фотографије, видео продукције, позоришне продукције, различитих облика уличне уметности (графити, мурали, стенцил, уличне инсталације и перформативна уметност), дигиталне уметности, музичке продукције, стрипа итд.

Такође, успешни предлози пројеката треба да укључе различите облике интеракције са заједницом, пре свега младим људима, кроз које се они укључују у уметнички процес, односно кроз које са заједницом комуницирају продукти тог процеса.

За Зиман-ова средства могу конкурисати удружења грађана регистрована према Закону о удружењима, са седиштем у једном од следећих градова: Зајечар, Књажевац, Бољевац, Сокобања, Бор, Неготин, Мајданпек, Кладово, Сврљиг, Пирот, Бабушница, Алексинац, Јагодина, Параћин, Ћуприја, Крушевац, Ћићевац, Варварин, Свилајнац, Деспотовац, Жагубица, Кучево, Петровац на Млави, Ниш, Ражањ, Крагујевац, Смедерево, Велика Плана, Пожаревац, које имају искуство у раду са младим људима и која су до сада учествовала у реализацији барем једног пројекта.

Кроз Зиман-ов фонд за младе, Зајечарска иницијатива је до сада подржала преко 70 пројеката организација младих у укупној вредности од преко 150.000 долара и тако им омогућила да се у својим срединама баве различитим темама које су препознате као значајне од стране младих људи.

Како се пријавити?

Заинтересована удружења грађана и заинтересоване школе/ђачки парламенти могу да пронађу све информације о конкурсима на интернет страници www.ziman.rs. Такође, пријављивање се обавља искључиво путем наведеног сајта, попуњавањем он-лине формулара.

За све додатне информације у вези са конкурсом, можете се обратити координаторки програма донација, Драгани Гогев (gagac@zainicijativa.org, 019/440-225 или 060/7-444-004).

Рок за пријаву је 10. децембар 2023.

ЗИманов програм малих донација реализује Зајечарска иницијатива уз подршку National Endowment for Democracy.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,793ПратилацаЛајкуј
4,385ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб