ВестиПостављање ветрозаштитног појаса у насељу Растока

Постављање ветрозаштитног појаса у насељу Растока

Постављање ветрозаштитног појаса у насељу Растока

Средствима Зеленог фонда за пошумљавање Републике Србије и локалне самоуправе, у оквиру пројекта пошумљавања, садњом 252 саднице на површини од 50 ари у насељу Растока, постављен је нови ветрозаштитни појас. Општина Неготин је једна од 11 општина којима су на овогодишњем конкурсу Министарства за заштиту животне средине Републике Србије одобрена средства за ове намене. Укупна вредност пројекта износи 4.978.824,00 динара, учешће Министарства 3.933.270,96 динара и општине Неготин 1.045.553,04 динара.

Владимир Величковић — председник општине Неготин

„Општина Неготин је аплицирала код Министарства за заштиту животне средине са пројектом пошумљавања чија је вредност близу 5 милиона динара. У овом делу града засађене су 252 саднице. Захваљујем надлежном министарству на подршци у реализацији овог посла. Већ припремамо пројекте за наредну годину који се односе на ветрозаштитни појас око вашаришта, гробља и депоније, с обзиром да је на тим локацијама потребна заштита од јаких ветрова. Овај пројекат је веома важан јер мислим да је свако ново посађено дрво, нови живот. Ми смо паралелно са овим радовима посадили и стотину садница на десној страни пута ка Енолошкој станици желећи да вратимо дрворед који је некада красио овај део града. Идуће године планирамо да саднице посадимо и на левој страни пута као и према излетишту Бадњево”, истакао је приликом обиласка постављеног ветрозаштитног појаса, Владимир Величковић, председник општине Неготин.

Пошумљавањем у овом делу града обезбедиће се, поред заштитне (заштита од јаких удара ветра, смањење осећаја хладноће изазван ветром, током лета појас штити земљиште од прекомерног испаравања што утиче на смањење температура ваздуха) и еколошке функције која се огледа у производњи кисеоника, заштити насеља од смањивања буке и аеро-загађења, побољшање биодиверзитета, а позитивно ће утицати на пчеларство и пољопривреду.

Постављање ветрозаштитног појаса у насељу Растока

У новом ветрозаштитном појасу у насељу Растока, екипе ЈКП „Бадњево” засадиле су саднице сребрне и крупнолисне липе, обичног јавора, ораха, брезе, црвене шљиве, Панчићеве оморике и црног бора. Критеријуми приликом избора садног материјала били су аутохтоност врсте у складу са пројектним задатком, тип станишта, врсте дрвећа чије морфолошке карактеристике јесу погодне за стварање ветрозаштитног појаса, специфичности климатских и станишних услова на предметној локацији и естетске и еколошке карактеристике врста.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб