Потписан протокол о сарадњи између зајечарског театра и Установе у култури „Српски дом“ у Вуковару

У зајечарском театру потписан је протокол о сарадњи између Установе народно позориште Тимочке Крајине-Центар за културу „Зоран Радмиловић“ у Зајечару и Установе у култури „Српски дом“ у Вуковару, у Републици Хрватској.

Потписници протокола су директори две установе: Владимир Ђуричић и Небојша Видовић.

Представљајући „Српски дом“, директор Видовић је истакао да је то правно најмлађа, али формално једна од најстаријих и најважнијих установа које се баве културом, друштвеним и политичким радом српске заједнице. Ускоро ће прославити 120 година, што говори о континуитету постојања и рада српске заједнице у Вуковару.

„Српски дом“ има читав низ интересантних програмских активности: од позоришта, концерата, стручних скупова, семинара и зато верују да ће са установом „Зоран Радмиловић“ остварити квалитетну сарадњу.

У делегацији из Вуковара у Зајечару су и председник Заједничког већа општина Вуковар Дејан Дракулић, и заменик градоначелника Вуковара из редова српске заједнице Срђан Колар.

Заједничко веће општина Вуковар је институција која је основана 1997. године и која води рачуна о образовној и културној аутономији Срба на подручју Источне Славоније, Барање и Западног Срема. Суоснивачи су Установе у култури „Српски дом“ и оснивачи Српског културног центра. Радују се боравку у Зајечару и отварању нових врата за повезивање са матичном земљом Србијом.

Заменик градоначеника Вуковара Срђан Колар захвалио је на прелепом дочеку.

Директор зајечарског театра Ђуричић је поручио гостима из Вуковара да је Зајечар од сада и њихов град у коме треба да се осећају као код куће. Истакао је да имају добре програме које ће понудити Зајечару и изразио уверење да је ово почетак дивне и плодне сарадње установа културе Зајечара и Вуковара.