VestiPotpisan ugovor o zajedničkom organizovanju Festivala „Antika fest” između zaječarskog pozorišta i...

Potpisan ugovor o zajedničkom organizovanju Festivala „Antika fest” između zaječarskog pozorišta i „Dunav fest Srbija”

Potpisivanje ugovora o organizovanju Festivala antičke drame „Antika fest”

U zaječarskom pozorištu danas je potpisan Ugovor o zajedničkom organizovanju Festivala antičke drame „Antika fest” na kasnoantičkom lokalitetu Romulijana, između Narodnog pozorišta Timočke Krajine – Centra za kulturu „Zoran Radmilović” i „Dunav fest Srbija”. Protokol su potpisali direktor zaječarske ustanove Vladimir Đuričić i predstavnik pomenutog udruženja Nebojša Bradić, a u projekat će biti uključen i Narodni muzej u Zaječaru, čija je direktorka Maja Živić, prisustvovala ovom događaju.

Direktor pozorišta Vladimir Đuričić je podsetio da je na prošlogodišnjim Zoranovim danima obećao da će biti obnovljen Festival antičke drame ili „Antika fest” i da će ustanova na čijem je čelu biti zadužena za logistiku, ali da će „Dunav fest” i Nebojša Bradić uticati na sadržaj programa.

„Naš je cilj da krajem avgusta trodnevni festival ’Antika fest’ održi na Romulijani”, istakao je Đuričić i dodao da je ovo osnovni, uopšten ugovor o saradnji koji će važiti 5 godina, kao i da će za svaku godinu biti potpisan konkretan ugovor.

Vladimir Đuričić — direktor Narodnog pozorišta Timočke Krajine – Centra za kulturu „Zoran Radmilović”

„Pored podrške institucija kulture koja je nesumnjiva, mi podršku za ovaj projekat imamo i od gradskih vlasti, jer smo još prošle godine Bradić i ja razgovarali sa gradonačelnikom Boškom Ničićem. To je u skladu sa politikom da Romulijana kao jedan biser bude što više iskorišćena na pravi način, a ’Antika fest’ je jedan od najboljih načina da se Romulijana stavi u funkciju kulture i turizma”, dodaje Đuričić.

Direktorka Narodnog muzeja u Zaječaru Maja Živić je istakla da je najvažnije da se Feliks Romulijana koja je na UNESKOVOJ listi, afirmiše malo više kao mesto jednog trajanja i jednog kontinuiteta života, kao jedno živo nasleđe i da u različitim sferama bude prisutna u našem životu.

Maja Živić — Direktorka Narodnog muzeja u Zaječaru

Predstavnik „Dunav festa”, Nebojša Bradić je podsetio da su 5 godina sa muzejem radili „Antiku fest” u specifičnim okolnostima i da je pravljen program koji je bio zanimljiv povezujući antičko nasleđe Zaječara i istočne Srbije sa savremenom produkcijom.

Potpisivanje ugovora o organizovanju Festivala antičke drame „Antika fest”

„Bilo je čak 5 premijera što je veliki uspeh i verujem da će u narednom periodu nastaviti taj inicijalni korak i nadam se da će se u narednih 5 godina i o Feliks Romulijani i o onome što Zaječar ima razmišljati na jedan drugačiji, življi i dinamičniji način. Primetno je da se posle 5 godina ’Antika festa’ pojavljuju slične manifestacije u Srbiji, koje su inspirisane našom. Verujem da će to povezivanje različitih manifestacija koje se organizuju na različitim lokalitetima dunavakih tvrđava, antičkih lokaliteta, savremenih objekata omogućiti da imamo jedno rekao i bogato kulturno leto. Obično, kada prođe kulturna sezona gradovi zamiru, ljudi se nekako smire i čekaju kada će se dešavati jesenja ili zimska sezona. Upravo je leto izazov da svi izađu u otvorene prostore, da vidimo šta nam sve poručuje naše okruženje, i da Romulijanu učinimo vidljivijom i primamljivijom ne samo za građane ovog kraja, već i za goste koji će imati prilike da dožive nešto drugo”, kaže Nebojša Bradić.

Nebojša Bradić — Predstavnik „Dunavfesta”

Bradić je rekao da će kroz mesec dana novinarima najaviti celokupni program „Antika festa” za 2019. godinu. Ono što je izvesno je premijera Euripidovih „Žena iz Troje”, jedan veoma važan antički tekst koji davno nije igran u našem pozorištu, a opet na svoj način zanimljiv zato što povezuje strašno iskustvo rata sa posledicama koje taj rat ima i ovo vreme koje na žalost i za nas i za mnoge narode u svetu to donosi.

Potpisivanje ugovora o organizovanju Festivala antičke drame „Antika fest”

Potpisivanje ugovora o organizovanju Festivala antičke drame „Antika fest”

„’Dunav fest’ je i ranije bio parner Narodnom muzeju u Zaječaru a sada se proširuje saradnja, jer samo saradnja različitih ustanova i nevladinog sektora može da doprinese življem i dinamičnijem kulturnom životu u Srbiji. U narednom periodu računa se na fondove za koje se može konkurisati zajednički, bilo u zemlji ili u inostranstvu”, istakao je Nebojša Bradić.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,191PratilacaLajkuj
4,184PratilacaZaprati
1,252PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub