ВестиПотписан уговор о заједничком организовању Фестивала „Антика фест” између зајечарског позоришта и...

Потписан уговор о заједничком организовању Фестивала „Антика фест” између зајечарског позоришта и „Дунав фест Србија”

Потписивање уговора о организовању Фестивала античке драме „Антика фест”

У зајечарском позоришту данас је потписан Уговор о заједничком организовању Фестивала античке драме „Антика фест” на касноантичком локалитету Ромулијана, између Народног позоришта Тимочке Kрајине – Центра за културу „Зоран Радмиловић” и „Дунав фест Србија”. Протокол су потписали директор зајечарске установе Владимир Ђуричић и представник поменутог удружења Небојша Брадић, а у пројекат ће бити укључен и Народни музеј у Зајечару, чија је директорка Маја Живић, присуствовала овом догађају.

Директор позоришта Владимир Ђуричић је подсетио да је на прошлогодишњим Зорановим данима обећао да ће бити обновљен Фестивал античке драме или „Антика фест” и да ће установа на чијем је челу бити задужена за логистику, али да ће „Дунав фест” и Небојша Брадић утицати на садржај програма.

„Наш је циљ да крајем августа тродневни фестивал ’Антика фест’ одржи на Ромулијани”, истакао је Ђуричић и додао да је ово основни, уопштен уговор о сарадњи који ће важити 5 година, као и да ће за сваку годину бити потписан конкретан уговор.

Владимир Ђуричић — директор Народног позоришта Тимочке Kрајине – Центра за културу „Зоран Радмиловић”

„Поред подршке институција културе која је несумњива, ми подршку за овај пројекат имамо и од градских власти, јер смо још прошле године Брадић и ја разговарали са градоначелником Бошком Ничићем. То је у складу са политиком да Ромулијана као један бисер буде што више искоришћена на прави начин, а ’Антика фест’ је један од најбољих начина да се Ромулијана стави у функцију културе и туризма”, додаје Ђуричић.

Директорка Народног музеја у Зајечару Маја Живић је истакла да је најважније да се Феликс Ромулијана која је на УНЕСKОВОЈ листи, афирмише мало више као место једног трајања и једног континуитета живота, као једно живо наслеђе и да у различитим сферама буде присутна у нашем животу.

Маја Живић — Директорка Народног музеја у Зајечару

Представник „Дунав феста”, Небојша Брадић је подсетио да су 5 година са музејем радили „Антику фест” у специфичним околностима и да је прављен програм који је био занимљив повезујући античко наслеђе Зајечара и источне Србије са савременом продукцијом.

Потписивање уговора о организовању Фестивала античке драме „Антика фест”

„Било је чак 5 премијера што је велики успех и верујем да ће у наредном периоду наставити тај иницијални корак и надам се да ће се у наредних 5 година и о Феликс Ромулијани и о ономе што Зајечар има размишљати на један другачији, живљи и динамичнији начин. Приметно је да се после 5 година ’Антика феста’ појављују сличне манифестације у Србији, које су инспирисане нашом. Верујем да ће то повезивање различитих манифестација које се организују на различитим локалитетима дунаваких тврђава, античких локалитета, савремених објеката омогућити да имамо једно рекао и богато културно лето. Обично, када прође културна сезона градови замиру, људи се некако смире и чекају када ће се дешавати јесења или зимска сезона. Управо је лето изазов да сви изађу у отворене просторе, да видимо шта нам све поручује наше окружење, и да Ромулијану учинимо видљивијом и примамљивијом не само за грађане овог краја, већ и за госте који ће имати прилике да доживе нешто друго”, каже Небојша Брадић.

Небојша Брадић — Представник „Дунавфеста”

Брадић је рекао да ће кроз месец дана новинарима најавити целокупни програм „Антика феста” за 2019. годину. Оно што је извесно је премијера Еурипидових „Жена из Троје”, један веома важан антички текст који давно није игран у нашем позоришту, а опет на свој начин занимљив зато што повезује страшно искуство рата са последицама које тај рат има и ово време које на жалост и за нас и за многе народе у свету то доноси.

Потписивање уговора о организовању Фестивала античке драме „Антика фест”

Потписивање уговора о организовању Фестивала античке драме „Антика фест”

„’Дунав фест’ је и раније био парнер Народном музеју у Зајечару а сада се проширује сарадња, јер само сарадња различитих установа и невладиног сектора може да допринесе живљем и динамичнијем културном животу у Србији. У наредном периоду рачуна се на фондове за које се може конкурисати заједнички, било у земљи или у иностранству”, истакао је Небојша Брадић.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,399ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб