Тимочка КрајинаБорПотпредседница Владе Србије у посети Бору: Нема одрживог рударства без здраве животне...

Потпредседница Владе Србије у посети Бору: Нема одрживог рударства без здраве животне средине

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић у посети Бору
Фото: Град Бор

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић посетила је јуче град Бор, где је са градоначелником Александром Миликићем и удружењима грађана разговарала о плановима за развој у сектору рударства.

„Није било много комуникације у претходном периоду између грађана Бора, Министарства рударства и енергетике, Министарства за заштиту животне средине и стратешког партнера. Имала сам састанак са стратешким партнером, он је важан и за Бор и за Србију, није спорно. Данас сам имала први састанак са градом и удружењима грађана. Јер, интерес број један је здравље – нема одрживог рударства ако се сви не укључимо да животна средина буде здравија”, изјавила је јуче у Бору потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић.

Градоначелник Бора Александар Миликић истакао је да град Бор има озбиљан рударски потенцијал, али да су здравље и безбедност суграђана на првом месту.

„Добили смо данас оно што нам је недостајало, а то је подршка за сва отворена питања, превасходно са компанијом ’Зиђин’. Сигуран сам да је ово наставак доброг развоја рударства на територији града”, поручио је он.

Михајловићева се захвалила свима што су се одазвали позиву за састанак и поручила да ће комуникација бити редовна.

„Људима са српске стране, који су у управним и надзорним одборима кинеске компаније, поручујем да морају више да раде за српски интерес. Држава ће дати подршку да све што ’Зиђин’ планира да уради у заштити животне средине иде брже. Помоћи ћемо и ако постоји неразумевање у припреми документације и добијању дозвола. Ја сам 37 дана министарка рударства и енергетике, максимално ћу се потрудити да решимо проблем мештана Кривеља, да се неопходни планови донесу, да стратешки партнер донесе стратегију развоја у рударству за наредних 10, 15 година, што смо захтевали. Важно је да вратимо поверење грађана и смањимо страх који је разумљив. Ово министарство ради отворено, не постоји документ који нећемо доставити на увид. Ништа не може да се реши преко ноћи, али ако смо тим и знамо интерес, можемо брзо да направимо неке кораке”, рекла је она.

Далибор Станковић је у име Савета МЗ Кривељ захвалио потпредседници Михајловић на позиву за састанак и жељи да чује за проблеме мештана.

„Посебно нам је драго да се ставови мештана и Министарства не разликују и у наредном периоду радићемо заједно на решавању вишедеценијских проблема мештана и надамо се добрим резултатима”, рекао је Станковић.

Зоран Јанковић, испред невладиних организација „Еко ист” и „Чукару Пеки”, рекао је да ова удружења брину о будућности села у околини нових рудника.

„Сви ми знамо о проблемима града Бора, али врло мало грађана зна о проблемима на изградњи рудника ’Чукару Пеки’. Велики су проблеми и већ три године покушавамо да разговарамо са ресорним министарствима. Данашњи долазак потпредседнице и представника Министарстава је преседан и очекујемо да буде ефекта у заштити мештана околних села и да изградња не буде слична руднику ’РТБ’”, рекао је Јанковић.

Звонко Дамњановић, који се обратио испред НВО „Грађанска читаоница Европа”, захвалио је потпредседници Владе јер је показала да није салонски министар, већ је ту да чује грађане на терену.

„Квалитетна комуникација и дебата неопходни су и данас смо договорили моделе дебате, да се побољша однос између загађивача и нас, да се ради на контроли загађивача и да се послује по законима Србије, уз 24-часовно присуство инспекције. Договорили смо да ћемо имати редовне састанке, зарад бољитка свих грађана”, рекао је Дамњановић.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,801ПратилацаЛајкуј
4,396ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб