DruštvoPravoslavna crkva i vernici 11. septembra obeležavaju Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja

Pravoslavna crkva i vernici 11. septembra obeležavaju Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja

Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja

Pravoslavna crkva i vernici 11. septembra obeležavaju Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja, praznik poznat i kao jesenji Sveti Jovan ili Jovan Glavosek.

Na ovaj dan, car Irod iz Galileje naredio je da se odseče glava Svetom Jovanu. Bludni i razvratni car Irod oterao je svoju ženu, da bi živeo sa svojom ljubavnicom, ženom rođenog brata. Protiv toga podiže glas Sveti Jovan i odmah su ga bacili u tamnicu.

Za vreme jednog pira pred goste izađe Saloma, ćerka njegove naložnice, i poče da igra obučena samo u sedam velova. Pijani Irod, zanesen igrom, požele devojku i obeća da će dati sve što bude tražila. Razuzdane majka i kćer zatražile su glavu Svetog Jovana. Tada je Irod naredio da se Jovan poseče i da se donese njegova glava.

Na ovaj dan, ne radi se ništa od teških poslova, ni na njivi, ni u kući.

Prema običajima, na dan kada se obeležava Usekovanje časne glave Svetog Jovana Krstitelja se obavezno posti i to suvi post.

Takođe, prema verovanju, na današnji dan ne valja ni jesti ni piti išta crveno, jer to podseća na prolivenu Jovanovu krv. Ne valja ni uzimati nož u ruke. Vernici vode računa i da deca na ovaj dan nikako ne jedu crveno voće i povrće, paradajz, crvene jabuke.

Prema predanju, ne treba jesti ništa iz tanjira, niti sa tacne, a vernici se ne vesele i ne slave.

U istočnoj Srbiji postoji verovanje da na ovaj praznik treba skidati i crveni končić sa ruke, koji prema sujeverju onome ko ga nosi, ostalim danima donosi sreću. Ne smete ostaviti crveni končić vezan, jer će vam od ovog dana sve „ići naopako“.

Na ovaj dan valja brati lekovite trave (kantarion, nanu, konjsku čuburu, lincuru).

Slavi se kao krsna slava, a narod se okuplja u hramovima na liturgiji.

Na ovaj dan rođen je počivši patrijarh srpski Pavle, u narodu jedan od najomiljenijih srpskih patrijarha.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

24,109PratilacaLajkuj
4,150PratilacaZaprati
1,241PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx