ДруштвоПравославни хришћани обележавају Михољске задушнице

Православни хришћани обележавају Михољске задушнице

Михољске задушнице

Православни хришћани обележавају данас Михољске задушнице. Излази се на гробља, где се, према традицији, пале свеће на гробовима најближих, а у храмовима дати помен својим преминулима.

Задушнице су дан посвећен најмилијима који више нису са нама и на тај дан Срби излазе на гробља, пале свеће, а ако су гробови далеко свећу у спомен на мртве запале у цркви. Гробови се на тај дан преливају вином, почисте и уреде, донесе се цвеће и запале свеће у спомен на мртве.

Обичај је у народу да се о задушницама, као и о парастосима, износе многа јела.

Веровање је, да та изнесена јела треба да се разделе сиротињи и уопште свима који се ту затекну, за покој душе умрлога.

Обично се износи погача, жито, вино, као и друга јела.

Црква је прописала посебне дане – Задушнице, и то четири пута годишње.

Задушнице су увек у суботу, када се организују и богослужења посвећена упокојенима, јер је Христос дан уочи Васкрсења, које се увек слави у недељу, провео у гробу.

Зимске или Велике задушнице су пред Месне покладе, у суботу пред Духове су Летње или Духовске задушнице, Михољске су у суботу пред Михољдан, а Јесење или Митровске задушнице су у суботу пред Митровдан.

На дан Задушница иде се у цркву, где се служи света литургија и парастос на којем свештеник вином прелива жито, а после службе иде се до гробова покојника. На гробовима се пале свеће, а свештеник обавља кратки обред и кади гробове.

На гробље и у цркву се носи кувано жито које подсећа на Христове речи да зрно тек кад умре род доноси, и то не у мраку, него у светлости Сунца. Црно вино, којим свештеник прелива жито, означава Божје милосрђе којим се зацељују ране греха.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,867ПратилацаЛајкуј
4,516ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб