ДруштвоПравославни верници обележавају Мратиндан и Светог мученика Стефана Дечанског

Православни верници обележавају Мратиндан и Светог мученика Стефана Дечанског

Свети Мрата — Мратиндан

Српска православна црква и верници 24. новембра славе Светог мученика Стефана Дечанског, а у народу познатији и као Мратиндан, јер се овај дан слави и као Свети Мрата.

Свети мученик Стефан Дечански био је српски краљ, син краља Милутина и отац цара Душана, а сматра се за једну од најтрагичнијих личности у лози Немањића. Између двојице силника, оца Милутина и сина Душана, провео је детињство као талац на двору кана Ногаја. По наређењу необавештеног оца био је ослепљен, а по наредби сина, у старости удављен. При ослепљењу јавио му се Свети Никола и обећао је да ће му вратити вид. Свети Никола после пет година чудотворно је вратио вид краљу Стефану који је одмах потом из захвалности саградио храм Високи Дечани, а поклонио је и велику икону Базилици Светог Николе у Барију. Свети Стефан је проживео као праведник и мученик и умро је 1336. године, према предању, највероватније удављен по наређењу цара Душана – његовог сина.

Са Светим Савом и Светим кнезом Лазаром чини тројство најмудријих, најпожртвованијих и најблагороднијих личности и светитеља српског народа.

Светог Стефана Дечанског многе породице у Србији славе као крсну славу, у народу познатију као Мратиндан.

Црквеном одлуком на овај дан премештена је слава посвећена српском краљу. Заветни је дан свих који болују од очних болести. Сматра се и заштитником вукова.

Дани од Ђурђица до Мратиндана се називају „мратинци“, односно, „вучји дани“, зато што је Свети Мрата био заштитиник вукова.

Мрати је народ приписао ту заштитчничку улогу, али и другим зимским свецима – Светом Јовану, Архангелу Михаилу и Светом Сави.

Према веровању, у овим данима ништа се не даје из куће, не преде се вуна и ништа се не пере, док кројачи и обућари одмарају, а жене не раде ручне радове.

Ако је на Мратиндан магловито време, зима ће бити променљива. Ако је на овај празник дан сунчан и ведар, зима ће бити мразовита.

Према веровању, Мрата у ове дане сазива све вукове и одређује им где ће и колико оваца појести. Он гледа колико ко ради, а онда већа с вуковима и усмери их чије овце да подаве.Уколико је домаћин грешан и не поштује Светог Мрату ове године у торовима може да очекује гладног вука. Отуд и обичај да се овце не изводе на овај дан из тора.

За овај празник постоји и изрека: “Свети Мрата, снег до врата”, којом је означен почетак хладног и снежног периода године.

У појединим деловима Србије, ако на данашњи дан домаћин прихвати кућне послове на себе, укућанима ће кренути набоље, али ако се понаша размажено и негодује, година ће бити лоша.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,792ПратилацаЛајкуј
4,385ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб