ВестиПре 22 године почело НАТО бомбардовање СР Југославије

Пре 22 године почело НАТО бомбардовање СР Југославије

Годишњица НАТО бомбардовања

На данашњи дан пре 22 године почело је НАТО бомбардовање Савезне Републике Југославије (СРЈ) у којем је, за 11 недеља, према незваничним изворима погинуло око 2.500 цивила и око 1.000 војника и полицајаца.

Интервенција НАТО-а, касније окарактерисана као агресија, уследила је након неуспелих преговора у Рамбујеу и Паризу у фебруару и марту 1999. године.

Током преговора, Скупштина Србије донела је одлуку да не прихвати договор о присуству страних трупа на својој територији, након чега је тадашњи генерални секретар НАТО-а Хавијер Солана издао наређење за почетак ваздушних напада.

На данашњи дан, 24. марта 1999. године, у 19:45 часова, огласиле су се прве сирене за опасност. Сада већ добро познат, заглушујући звук запарао је ваздух над Србијом. У Србији на више локација почели су напади ракетама и авијацијом, а Југославија је исте ноћи прогласила ратно стање.

Напади који су почели 24. марта трајали су 11 недеља, а још није утврђено колико људи је погинуло у њима.

У бомбардовању, које трајало 78 дана, тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе.

Бомбардовање је обустављено 10. јуна, када је потписан споразум о повлачењу југословенске војске и полиције са Косова и Метохије.

Ове године, годишњица бомбардовања затиче Србију у ванредном стању, због епидемије корона вируса.

НАТО агресија 1999. године у Србији је позната под називом „Милосрдни анђео”, иако је званичан назив ове операције „Савезничка сила”.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,847ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб