Тимочка КрајинаЗајечарПредстављен ванредни број часописа „Развитак” у зајечарском позоришту и најављен почетак Фестивала...

Представљен ванредни број часописа „Развитак” у зајечарском позоришту и најављен почетак Фестивала младих песника „Млади мај”

У фоајеу зајечарског позоришта одржана је конференција за новинаре поводом промоције ванредног броја часописа „Развитак”, посвећеног Адаму Пуслојићу, која ће бити организована у оквиру 37. Фестивала младих песника „Млади мај”, у среду, 24. маја 2023.

Директор зајечарског театра Владимир Ђуричић, овом приликом је рекао да му је жао што је још један великан српске културе отишао, али да је добро што ће овај ванредни број „Развитка” бити својеврстан трајни споменик Адаму Пуслојићу

„Прошле године је на иницијативу Рајка Каришића, на Сабору ликовних уметника у Зајечару, урађен портрет Адама Пуслојића. Један, мањи примерак послат је њему. Иако је већ посртао са здрављем јако се обрадовао. Сада је ево тај портрет на корици ’Развитка’. Захвалио бих се главном и одговорном уреднику Власти Младеновићу који је учинио напор да окупи све те људе који су о Адаму написали много лепих ствари, како и заслужује великан Србије, великан Румуније”, рекао је Ђуричић и додао да му је изузетно задовољство што ове године Фестивал младих песника траје практично четири дана и има шаренолик и богат програм.

На промоцији „Развитка” о Адаму Пуслојићу, коме је и посвећен овај ванредни број говориће Владимир Ђуричић – директор Установе, Власта Младеновић – уредник и песник, Братислав Мијовић – књижевник, Марија Пуслојић – кћи Адама Пуслојића, Бора Димитријевић – културни посленик и Вишеслав Живановић – историчар и песник.

Главни и одговорни уредник „Развитка” и председник уметничког савета Фестивала младих песника „Млади мај” Власта Младеновић рекао је, поред осталог, да се он и други чланови Уметничког савета труде да фестивал не лута концепцијски, да задржи форму али и да се унесу неопходне новине.

„Од ове године враћа се назив Фестивала, по коме је и познат како у Србији тако и у региону Балкана, ‘Млади мај’. Новина је трибина о Фестивалима младих песника, како би се имао шири увид у стваралаштво младих и како би се успоставила што боља сарадња међу фестивалима младих песника. Фестивал ове године почиње са промоцијом ванредног издања часописа ‘Развитак’ 24. маја у 13:00 сати у Позоришном музеју, а где ће од 20:00 сати бити уприличено и свечано отварање. Присутни ће том приликом моћи да чују и виде песника и прозног писца за децу и младе Јовицу Тишму, који је добитник најзначајнијих књижевних признања у тој области али је и музичар па ће свечано отварање бити својеврстан перформанс рецитатора и музичара”, казао је Младеновић.

Програм ће бити настављен 25. и 26. маја 2023. гостовањем песника у зајечарским основним и средњим школама, промоцијом књига Братислава Милановића и Саше Скалушевића, као и данске книжевности, представљањем часописа „Енклава” и Фестивала „Смедеревска песничка јесен” и другим заниумљивим садржајима.

Последње фестивалске вечери у суботу, 27. маја, биће представљена књига песама прошлогодишње победнице Марије Живковић, а затим је предвиђен наступ овогодишњих седморо финалиста, као и проглашење победника 37. Фестивала и додела награде Сергије Лајковић за посебан допринос и афирмацију књижевност стваралаштва младих.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,736ПратилацаЛајкуј
4,360ПратилацаЗапрати
1,263ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб