ВестиПредстављена монографија и отворена изложба дела Драгослава Живковића у књажевачком музеју

Представљена монографија и отворена изложба дела Драгослава Живковића у књажевачком музеју

У галерији Завичајног музеја Књажевац промовисана је монографија и отворена изложба дела мр Драгослава Живковић, академског сликара пореклом из Књажевца, поводом 50 година његовог стваралаштва.

Рад на овој књизи трајао је две године, а аутор је Драган Јовановић Данилов, дизајнер Славиша Савић.

„Ово је његова прва монографија коју са великим поносом објављује Завичајни музеј Књажевац. Захваљујемо се Министарству културе Републике Србије које је пружило велику подршку овом пројекту, као и локалној самоуправи, Општини Књажевац која је такође учествовала у финансирању читавог овог пројекта”, поручио је Милан Живковић, директор Завичајног музеја Књажевац.

„То је једна књига урађена за сва времена. Хвала људима који су се ангажовали, јер без њих то не би изгледало овако како изгледа. Осећај је необичан”, рекао је Драгослав Живковић.

„Не само да Драгослав ово заслужује, него његово сликарство превасходно, и како је неопходно да наш Музеј и наш град спроведу један овакав подухват какав јесте и издање и штампа и приређивање монографије. Дугујемо велику захвалност, не само Министарству културе, Општини Књажевац, свим људима добре воље и спонзорима који су помогли штампу монографије, већ и свим колекционарима дела Драгослава Живковића и наравно, самом Драгославу Живковићу на времену, стрпљењу и на уступљеном материјалу који је обрађен и заступљен у монографији. Монографија је капитално дело, не само по свом обиму јер има 260 страна, већ по томе што она по први пут на једном месту обухвата 594 каталогизирана дела. Садржи једну комплетно обрађену библиографију, биографију, ауторски текст и има ту доста материјала и научног апарата који ће заправо бити једна основа за сва даља тумачења, проучавања и валеоризацију Драгослављевог дела. О његовом значају говоре међународна признања, најзначајније домаће националне награде”, истакла је Милена Милошевић Мицић, ауторка пројекта, музејски саветник и историчарка уметности.

Пре почетка свечаности на отвореном, у Завичајном музеју је представљена виртуелна галерија дела овог уметника и премијерно је приказан документарни филм о њему.

Виртуелну галерију дела дизајнирао је GetToNet. Аутор документарног филма је Милош Јеремић испред продукцијске куће MediaLinkNew.

У књизи се налазе текстови песника Миодрага Павловића, Стојана Богдановића, Мирослава Тодоровића и Томе Мијовића, изузетних познавалаца уметности Драгослава Живковића.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

1 КОМЕНТАР

Тема је затворена за коментаре

1 КОМЕНТАР

Тема је затворена за коментаре

Društvene mreže

24,801ПратилацаЛајкуј
4,396ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб