Тимочка КрајинаЗајечарПредстављена „Ромска платформа” – интернет сајт за борбу против дискриминације у Зајечару

Представљена „Ромска платформа” – интернет сајт за борбу против дискриминације у Зајечару

Удружење „Друштво Рома” Зајечар – „Ромска платформа”

Удружење „Друштво Рома” из Зајечара представило је „Ромску платформу” – интернет сајт за борбу против дискриминације.

Циљ скупа био је упознавање јавности са досадашњим радом и могућностима „Ромске платформе” – интернет сајта за борбу против дискриминације.

Удружење „Друштво Рома” Зајечар – „Ромска платформа”

На састанку је било речи о проблемима са којима се суочава ромска мањина када је реч о остваривању основних људских права и могућностима њихових решења путем „Ромске платформе”. Такође, разговарало се о дискриминацији у образовању, запошљавању и свакодневном животу уопште.

Ивана Петковић Лозановић – финансијски асистент у Удружењу „Друштво Рома” Зајечар

„Циљ платформе је да Роми и њихови заступници, представници, пријављују случајеве дискриминације и кршења људских права, са којима се они свакодневно сусрећу. У Зајечару ми можемо да се поносимо Ромском заједницом и већинским становништвом, њиховим односом, као и радом институција. Немамо већих проблема, али ако се гледа на националном нивоу, дискриминација је јако заступљена. Зато је ова идеја и настала. Јако је једноставно приступити сајту, на средини екрана наћи ћете пријаву за кршење људских права. Попуни се једноставан формулар, остављају се лични подаци како би администратори испитали шта се догодило, ми проследимо даље Поверенику који ће даље и алармирати институције и деловати”, поручила је Ивана Петковић Лозановић, финансијски асистент у Удружењу „Друштво Рома” Зајечар и администратор на „Ромској платформи”.

Посебна пажња биће посвећена повезивању дискриминисаних појединаца са локалним и државним институцијама које помажу у остваривању људских права, што је и један од циљева „Ромске платформе”, као и сарадњи са медијима који су важна карика у борби против дискриминације. Циљ пројекта „Пријави, не ћути” је да унапреди рад „Ромске платформе„ као вид алата у ефикасној борби против дискриминације на основу етничког порекла и националне припадности и да кроз обилазак ромске заједнице на терену, мотивише и охрабри жртве насиља да активно пријављују случајеве.

Реља Пантић – шеф Одсека за поступање по притужбама код Повереника за заштиту равноправности

„Сва истраживања показују да постоји и даље велика дистанца према Ромима, јер су они у великом ризику од дискриминације. Мора да се напомену сви друштвени сегменти од образовања, преко запошљавања, што је негде социјална интеракција већа, када се ради о становању, или да имамо колеге Роме, ризик постаје већи. Основно људско право је да се сви људи рађају слободни и једнаки у достојанству и правима, то је и мисија Повереника за заштиту равноправности. Нулта толеранција према дискриминацији и унапређење положаја свих мањинских група. Ја се искрено надам да ће ова ’Ромска платформа’ дати свој значајан допринос и на плану превенције и заштите од дискриминације”, истакао је Реља Пантић, шеф Одсека за поступање по притужбама код Повереника за заштиту равноправности.

Град Зајечар један је од првих локалних самоуправа које активно учествују у пројектима ромских заједница.

Саша Ивановић – градски већник у Зајечару

„Оформили смо мобилни тим за Роме, усвојили смо локални Акциони план за Роме, били смо учесници прве и друге фазе ’ROMACTED’ програма и даље учествујемо у многим пројектима који су везани за образовање и здравство, за културу и запошљавање. У нашој средини дискриминација је сведена на најмању могућу меру, ту и тамо дође до неких појединачних случајева. Наставићемо и даље да подржавамо Удружење ’Друштво Рома’”, рекао је Саша Ивановић, члан Градског већа у Зајечару.

Миљан Рашић – председник Удружења „Друштво Рома” Зајечар

„Захвалио бих се свима који су учествовали у реализацији ’Ромске платформе’, јер ће она умногоме допринети решавању појединачних случајева дискриминације. Ми треба да делимо људе на основу тога да ли су добри или лоши, а не да ли су они црни, црвени или жути. Ово ће и те како помоћи да се дискриминација сведе на минимум”, каже Миљан Рашић, председник Удружења „Друштво Рома” Зајечар.

Пројекат реализују Национални демократски институт, Невладин сектор, Удружење „Друштво Рома” из Зајечара, Удружење „Романи Асвин” из Крушевца и Удружење „Ромских студената” из Новог Сада.

Програм се финансира из буџета Републике Србије, Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, у оквиру програма „Спровођење антидискриминационих политика у Републици Србији за 2021”.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,847ПратилацаЛајкуј
4,391ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб