ВестиПредставници ЦЕКОМ-а из Хрватске посетили Зајечар, договорена сарадња

Представници ЦЕКОМ-а из Хрватске посетили Зајечар, договорена сарадња

Састанак Град Зајечар – Нова Градишка

Представници Центра компетенција за напредно инжењерство из Нове Градишке у Хрватској у радној су посети источној Србији, а том приликом у Зајечару су се састали са представницима локалне самоуправе и Регионалне агенције за развој источне Србије (РАРИС).

У Градској управи Зајечар одржан је састанак са представницима ЦЕКОМ-а из Хрватске, на ком је било речи о важности и начинима улагања у истраживања и развој, као и о могућој сарадњи на разним пројектима за чија средства је могуће аплицирати код европских фондова.

Овом приликом потписан је и Споразум о пилот пројекту који се односи на трансфер знања, између РАРИС-а и ЦЕКОМ-а, којим ће бити омогућена размена стручног особља те две организације као и локалних самоуправа.

„Ми смо већ успоставили сарадњу, јер смо пре више од две године водили на једно студијско путовање представнике градова Зајечара и Бора, кад смо обилазили предузетничку инфраструктуру у Хрватској. Тада смо видели да је један од најбољих примера био Индустријски парк „Нова Градишка“, са којом смо успоставили сарадњу. Они ће се овде упознати са пројектима који би њима могли да буду занимљиви у развоју њиховог краја. Ми смо са ЦЕКОМ-ом потписали и Споразум о пилот пројекту за трансфер зњања, договорили смо се да омогућимо размену стручног особља наших организација као и локалних самоуправа и да кроз размену, уз рад једних код других, можемо да наставимо да развијамо бољу сарадњу и да радимо на припрему заједничких пројеката са којима би конкурисали код Европских фондова“, рекао је Владан Јеремић, директор РАРИС-а.

Директор Центра компетенција за напредно инжењерство из Нове Градишке Адам Ђанић поручио је да је на састанку било речи о размењивању искуства која ће бити примењена у раду.

„Ми се бавимо истраживањем и развојем на подручју прехрамбене индустрије, металне индустрије, страживањима у прометној индустрији, управом нових материјала, целокупном прерадом и обрадом метала. Циљ доласка овде је да успоставимо сарадњу са РАРИС-ом и градом Зајечаром која се односи на трансфер знања између две развојне агенције и два града. Ја сам позитивно изненађен радом агенције РАРИС, види се да добро раде, да напорно раде, и то је пун погодат за нас да тај део који нама недостаје трансферирамо из Зајечара у Нову Градишку. Везано за ЕУ фондовима, ми ћемо пренети наше знање које имамо на РАРИС“, каже Ђанић.

Сарадња ће допринети бољем раду оних који се баве предузетништвом или било којим иновацијама, казао је Иван Живковић, начелник Одељења за набавке и локални и економски развој града Зајечара.

„Ову сарадњу видимо као прилику да разменимо знања са општинама које имају исти или мањи број становника. Оно што је нама интересантно је како у Зајечару и околини пронаћи људе који се баве креативном индустријом и неким новим инжењерским подухватима и иновацијама и како им помоћи. Чули смо на примеру из Велике Градишке да они помажу људима, који на пример уведу неке иновативне методе у производњи хране, метала, где у оквиру свог Научног парка имају и машине које изнајмљују предузетницима. Битно је да разменимо искуства, да чујемо који су то нови донаторски фондови и да заједно можемо да аплицирамо за средства. Град Зајечар у овој години расписао је конкурс за подршку младих предузетника, а ускоро се очекује да се комсија састане и донесе одлуку који ће предузетници бити подржани од стране локалне самоуправе“, поручио је Живковић.

Састанку у Градској управи Зајечар присуствовали су заменик градоначелника Зајечара Владимир Виденовић, представници Градске управе Зајечар, представници РАРИС-а и представници Центра компетенција за напредно инжењерство из Нове Градишке у Хрватској.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,389ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб