ВестиПредставници Друштва оболелих од церебралне и дечије парализе у Зајечару представили резултате...

Представници Друштва оболелих од церебралне и дечије парализе у Зајечару представили резултате пројекта „Пружи руку“

Друштво оболелих од церебралне и дечије парализе Зајечар: Прес-конференција поводом представљања резултата пројекта „Пружи руку”

Представници Друштва оболелих од церебралне и дечије парализе у Зајечару представили су резултате пројекта „Пружи руку“.

Циљ пројекта „Пружи руку“ био је пружање подршке особама са инвалидитетом и члановима њихових породица током кризе изазване епидемијом вируса COVID – 19. Циљну групу чинило је 30 особа са инвалидитетом свих степена и врста инвалидности и 60 чланова њихових породица из села и града Зајечара, у периоду од 3. децембра 2021. до 15. марта 2022.

„Активности су биле усмерене ка пружању разних врста подршке особама са инвалидитетом и њиховим породицама, као што су: кућне посете екипе за самопомоћ, позиви телефоном који је доступан сваког радног дана два сата, анкета отвореног типа са циљем препознавања и пружања помоћи код остваривања одређених права, две радионице са лекаром и психологом на тему ‘Разговор са доктором о Ковиду 19’, помоћ у виду маски и средства за дезинфекцију руку, фејсбук група, као и медијска промоција. У периоду од 10. децембра 2021. до 1. фебруара 2022. реализовано је анкетирање 30 особа са инвалидитетом или чланова њихових породица у Зајечару и селима Велики Извор, Грљан, Велика Јасикова. Анкетиране особе са инвалидитетом су различитих врста и степена инвалидности, различитог узраста и пола али примарно са телесним инвалидитетом или интелектуалном инсуфицијенцијом“, рекао је Иван Симић, секретар Друштва оболелих од церебралне и дечије парализе у Зајечару.

Сви добијени подаци се односе на особе са инвалидитетом, од којих је било 17 мушкараца и 13 жена, узраста од 5 до 83 година, 20 испитаника има церебралну парализу, један дечију парализу, троје Даунов синдром, двоје су инвалиди рада, четворо су тешко односно вишеструко ометени у развоју.

„Код свих породица је присутан субјективан осећај сиромаштва и може се рећи да је већина ових особа са инвалидитетом и њихових породица у трајном ризику од
апсолутниг сиромаштва, а да се могу сврстати у групу релативно сиромашних. Tакође, у току пандемије вирусом COVID-19 особе са инвалидитетом нису препознате као ризична група, па разне мере заштите и ублажавања последица пандемије њих не обухватају“, додао је Симић.

Пројекат „Пружи руку“, финсијски је подржан од стране Фондације Искорак.

Друштво оболелих од церебралне и дечије парализе у Зајечар ове године обележава 20 година постојања и за две деценије Друштво је направило велики помак, да се напокон јавно и отворено прича о овој теми и да у складу са тим очекује само још већи напредак у стварању једнаких услова за све. Ово Друштво тренутно има 109 чланова, а у протеклом периоду добило је још пет нових.

Током ове године очекују их још доста активности као што су разне радионице и традиционални турнир у шаху. Између осталог, планирају и реализацију подкаста са темом проблема особа са инвалидитетом, посебно младих.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,389ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб