Timočka KrajinaZaječarPredstavom „Karmen” nastavljen takmičarski program 5. „Festivala malih pozorišnih formi” u Zaječaru

Predstavom „Karmen” nastavljen takmičarski program 5. „Festivala malih pozorišnih formi” u Zaječaru

5. „Festival malih pozorišnih formi” u Zaječaru – Predstava „Karmen”

Takmičarski program 5. „Festivala malih pozorišnih formi” nastavljen je sinoć predstavom Dramskog teatra iz Skoplja, Severna Makedonija, „Karmen”, Migela Delibesa, u režiji Dejana Projkovskog, u izvođenju Biljane Dragičević Projkovski.

Ova monodrama je proizašla iz romana španskog pisca Migela Delibesa, koji je roman pod nazivom „Pet sati sa Marijom” napisao šezdesetih godina prošlog veka. Priča je naizgled jednostavna. Posle smrti muža, dan pre pogreba, ona mu govori sve ono što nije smela ili umela dok je bio živ, ističe Biljana Dragičević Projkovski.

5. „Festival malih pozorišnih formi” u Zaječaru – Predstava „Karmen”

„Mi smo rešili da se monodrama zove ’Karmen’ po glavnom liku iz romana i da to sažeto spakujemo u jednu monodramu. Tekst je aktuelan i danas kao i tada, a interesantno je da je Migel roman pisao iz ženskog ugla, jer se bojao da će mu zabraniti roman, ukoliko bude u muškom rodu. U predstavi je prisutna ljubav prema deci, mržnja prema sredstvima javnog informisanja, ali i malograđanština”, napominje glumica.

U kontekstu predstave, a razmišljajući o smislu postojanja naše civilizacije, posebno u vremenima pandemije, jer se dogodilo da je svet ostao bez predstava, izložbi, projekcija, koncerata, reditelj Dejan Projkovski zaključio je da je „umetnost duhovni smisao postojanja bilo koje civilizacije“. Zato je pozorište važan segment u Nojevom kovčegu čovečanstva, jer je vekovima stvaralo i čuvalo sve ono što predstavlja smisao i vrednost postojanja naše civilizacije. I zbog svega toga jako je važno da se u pozorištima uvek „podiže zavesa“, kao dodatni motiv za postavljanje predstave „Karmen”.

5. „Festival malih pozorišnih formi” u Zaječaru – Predstava „Karmen”

„Festival malih pozorišnih formi” nastavlja se večeras od 20:00 sati predstavom „Petrijin venac” Dragoslava Mihailovića u režiji Jane Maričić, u izvođenju Mirjane Karanović. Pola sata ranije, u holu Pozorišta biće priređena promocija knjige „Politička drama i pozorište u delima Dragoslava Mihailovića” autora dr Jelene Perić. Festival traje do subote, 15. oktobra, do kada će se nagrađivane predstave iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije boriti za naklonost žirija i publike.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,191PratilacaLajkuj
4,185PratilacaZaprati
1,252PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub