Претежно облачно време, понегде киша, до 4 степена

Град Зајечар – Људи шетају

У Србији претежно облачно време, с повременом кишом, а према прогнози крајем дана и увече долази до престанка падавина. Ветар ће бити слаб до умерен, током преподнева југоисточни, а касније током дана југозападни и западни правац. Најнижа температура од -2 до 1, највиша од 2 до 4 степена. 

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) упозорио је на потенцијалну опасност од кише која се, услед ниских температура, може ледити на северу и западу Србије. Наранџасти метео-аларм означава ризично време у Бачкој, Срему и западној Србији, што захтева опрезност.

У Зајечару облачно и суво. Минимална температура 1, максимална дневна око 4 степена. Дуваће слаб ветар, југоисточног правца. Сутра променљиво облачно. Најнижа температура 1, највиша до 9 степени.

БИОМЕТЕОРОЛОШКА ПРОГНОЗА

Очекивана биометеоролошка ситуација може изазвати уобичајене тегобе код већине хронично оболелих.

Опрез се саветује астматичарима и срчаним болесницима.

Код метеоропата су могући главобоља и несаница.

Свим учесницима у саобраћају се препоручује појачана концентрација.

АМСС

Ауто-мото савез Србије (АМСС) саопштио је да возаче у Србији очекују делимично влажни коловози.

Саобраћај је умереног интензитета.

Саветује се максималан опрез при вожњи, јер због могућих ниских температура у јутарњим и вечерњим сатима, постоји могућност појаве местимичне поледице на путевима, а поготово на деоницама које се простиру дуж речних токова, котлина, клисура, као и на путним објектима.

У планинским пределима присутан је ризик од одрона који су учестали због киша, а опрез је неопходан на путевима кроз клисуре, тунеле и усеке.

У Тимочкој Крајини путеви су делимично влажни. Повремени ситни одрони могући су дуж свих нестабилних камених косина, у клисурама, усецима, засецима, најизраженији су на Ђердапској магистрали и у клисури Коренатац. Смањена видљивост због магле преко превоја на 150 до 200 метара.

  • До 30. јуна 2024. године, у периоду од 07:00 до 17:00 часова, изводиће се радови на рехабилитацији државног пута првог Б реда број 37, деоница Бор – Вражогрнац. У зони радова саобраћај ће се одвијати наизменичним пропуштањем возила и биће регулисан семафорима. Радови ће бити обезбеђени адекватном саобраћајном сигнализацијом и опремом.
  • Изводе се радови на државном путу II Б реда број 398, на деоници Брусничка петља – Брусник (од км 17+900 до км 24+750). Током извођења радова, саобраћај се одвија наизменичним пропуштањем возила. Планирани завршетак радова је 16.02.2024. године, уколико временски услови то дозволе. Радови су обезбеђени адекватном сабраћајном сигнализацијом и опремом.
  • Продужавају се до 29.12.2023. године, радови на санацији пропуста на државном путу II А реда број 222, деоница Кална – Јабучко Равниште. У току извођења радова саобраћај ће се одвијати наизменичним пропуштањем возила.

Према последњим информацијама добијеним од Јавног предузећа „Путеви Србије”, на наплатним станицама на ауто-путевима у Србији нема задржавања возила.

Према информацијама Управе граничне полиције добијеним у 07:45 часова, на граничним прелазима на путничким терминалима нема дужих задржавања. На теретним терминалима на граничним прелазима на излазу из Србије задржавања: на Батровцима 480 минута; на Шиду 60 минута.