Превентивни прегледи у Зајечару и у Бору 7. априла

Доктор — Болница
Фото: Shutterstock, илустрација

Превентивни прегледи биће организовани у око 170 здравствених установа широм Србије, између осталих и у Зајечару и у Бору, у недељу 7. априла 2024.

Акценат је ове недеље на превенцији болести кардиоваскуларног система – мерење крвног притиска, ЕКГ, одређивање нивоа глукозе, триглицерида и холестерола у крви.

У Дому здравља у Зајечару, без претходног заказивања, грађани се могу јавити Служби опште медицине, где ће им бити урађено ЕКГ снимање и мерење крвног притиска, одакле ће бити упућивани у Службу лабораторије. Превентивни прегледи ће бити организовани од 08:00 до 16:00 сати.

У Бору грађани ће моћи да ураде кардиолошке прегледе, односно ЕКГ, мерење крвног притиска и одређивање нивоа глукозе, триглицерида и холестерола у крви. Заказивање није потребно, већ је довољно само да грађани оду до здравствене установе од 08:00 до 16:00 сати, на Одељење Опште праксе борског Дома здравља.

Болести срца и крвних судова водећи су узрок обољевања и умирања у Србији и у свету. У већини случајева кардиолошке болести су изазване факторима ризика који се могу контролисати или лечити – висок крвни притисак, гојазност, пушење, недовољна физичка активност. Држава овим прегледима жели да укаже на значај превенције и да превентивне прегледе учини грађанима приступачнијим.