Променљиво облачно и ветровито, до 23 степена

Град Зајечар – Људи шетају

У Србији променљиво облачно, натпросечно топло и ветровито. Киша ће падати на југозападу земље, и то нарочито у пограничном делу са Црном Гором, као и понегде на југу земље и северу Војводине, али слабијег интезитета. Дуваће умерен и јак јужни и југоисточни ветар, који ће најјачи бити у брдско-планинским пределима јужне Србије, као и на југу Баната и у доњем Подунављу, где се очекују и удари олујне јачине. После подне и увече ће ветар бити у слабљењу. Најнижа температура од 5 до 14, а највиша од 17 до 23 степенa.

У Србији ће почетком следеће седмице бити облачно и хладније, местимично са кишом у свим пределима Србије, на планинама уз прелазак кише у снег и стварање, односно повећање висине снежног покривача. У другој половини седмице очекује се суво време, са дужим сунчаним периодима.

У Зајечару променљиво облачно. Минимална температура 9, максимална дневна око 18 степени. Дуваће умерен ветар, југоисточног правца. Сутра променљиво облачно, понегде са кишом. Најнижа температура 2, највиша до 20 степени.

БИОМЕТЕОРОЛОШКА ПРОГНОЗА

Релативно неповољне биометеоролошке прилике допринеће појачању тегоба код хронично оболелих.

Опрез се саветује нервно лабилним особама, цереброваскуларним и срчаним болесницима.

Главобоља, као и болови у зглобовима и мишићима су очекиване метеоропатске реакције.

АМСС

Ауто-мото савез Србије (АМСС) саопштио је да возаче у Србији очекују суви коловози.

Саобраћај је умереног интензитета, поподне се очекују веће гужве.

Саветује се максималан опрез при вожњи, јер због могућих ниских температура у јутарњим и вечерњим сатима, постоји могућност појаве местимичне поледице на путевима, а поготово на деоницама које се простиру дуж речних токова, котлина, клисура, као и на путним објектима.

У планинским пределима присутан је ризик од одрона који су учестали због киша, а опрез је неопходан на путевима кроз клисуре, тунеле и усеке.

У Тимочкој Крајини путеви су суви. Повремени ситни одрони могући су дуж свих нестабилних камених косина, у клисурама, усецима, засецима, најизраженији су на Ђердапској магистрали и у клисури Коренатац. 

  • До 30. јуна 2024. године, у периоду од 07:00 до 17:00 часова, изводиће се радови на рехабилитацији државног пута првог Б реда број 37, деоница Бор – Вражогрнац. У зони радова саобраћај ће се одвијати наизменичним пропуштањем возила и биће регулисан семафорима. Радови ће бити обезбеђени адекватном саобраћајном сигнализацијом и опремом.
  • Изводе се радови на државном путу II Б реда број 398, на деоници Брусничка петља – Брусник (од км 17+900 до км 24+750). Током извођења радова, саобраћај се одвија наизменичним пропуштањем возила. Планирани завршетак радова је 16.02.2024. године, уколико временски услови то дозволе. Радови су обезбеђени адекватном сабраћајном сигнализацијом и опремом.
  • Услед оштећења коловоза на снази је измена режима саобраћаја на државном путу II А реда број 222, деоница Кална-Јабучко Равниште, у близини Бабиног зуба. Саобраћај се одвија наизменичним пропуштањем возила а постављена је привремена саобраћајна сигнализација као и баријере са знацима сужења коловоза и првенства пролаза.

Према последњим информацијама добијеним од Јавног предузећа „Путеви Србије”, на наплатним станицама на ауто-путевима у Србији нема задржавања возила.

Према информацијама Управе граничне полиције добијеним у 07:15 часова, на граничним прелазима и на путничким терминалима нема дужих задржавања. На теретним терминалима на излазу из Србије задржавања: на Батровцима 480 минута.