Тимочка КрајинаЗајечарПромоција књиге „Витез с камером и пушком – Драгиша М. Стојадиновић” одржана...

Промоција књиге „Витез с камером и пушком – Драгиша М. Стојадиновић” одржана у зајечарском позоришту

Промоција књиге „Витез с камером и пушком – Драгиша М. Стојадиновић” у зајечарском позоришту

У фоајеу зајечарског позоришта данас је одржана промоција књиге „Витез с камером и пушком – Драгиша М. Стојадиновић” аутора Стевана Јовичића, дугогодишњег управника Архива Југословенске кинотеке. О књизи су говорили Владимир Ђуричић – директор зајечарског позоришта, Александар Ердељановић – управник Архива Југословенске кинотеке и Божидар Марјановић – стручни сарадник Архива кинотеке.

Драгиша Стојадиновић био је комита, ратник, политичар, филмски сниматељ, шеф Кинематографске секције српске војске, један од драгоцених људи са истока Србије. Рођен је у Јасеници код Неготина, а Гимназију је учио у Зајечару, па је тако нераскидиво везан за оба града. Његово дело је веома значајно, али је био неправедно заборављен јер је био комита, све док о њему није објављена књига 1999. године, а потом и друго, допуњено издање 2017. године, које је данас представљено.

Био је капетан, носилац Карађорђеве звезде са мачевима, човек који је оснивач војне филмске секције српске војске. Сви филмови и фотографије који и данас сведоче о епопеји српског народа на Солунском фронту су дело њега и његових колега. Снимио је велики број документарних филмова између два светска рата међу којима су „Сахрана краља Александра Карађорђевића” и „27. март”. Први је употребио филм у пропагандне сврхе, у току изборне кампање, био је и народни посланик.

Значајан је и по томе што је био једна од учесника комитске, четничке акције почетком 20. века у Македонији када су се Срби и Бугари борили за превласт над деловима умирућег турског царства. Такође, 17 година је био првак Југославије у стрељаштву, због чега га је, као најбољег стрелца, Апис ангажовао да обучава Гаврила Принципа пред атентат на Франца Фердинанда.

Делове из књиге „Витез с камером и пушком – Драгиша М. Стојадиновић” на промоцији су читале глумице зајечарског театра Наташа Петровић и Марија Станковић.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,801ПратилацаЛајкуј
4,396ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб