Timočka KrajinaZaječarPromocija petojezične zbirke rudarske poezije „Stihovi Timočkih horizonata” 13. aprila u Zaječaru

Promocija petojezične zbirke rudarske poezije „Stihovi Timočkih horizonata” 13. aprila u Zaječaru

Promocija knjige „Stihovi Timočkih horizonata”

Promocija petojezične ilustrovane zbirke rudarske poezije „Stihovi Timočkih horizonata” biće priređena u sredu (13. aprila) u čitalištu zaječarske biblioteke.

Priređivač zbirke je Miroslav Miha Piljušić.

Pesme posvećene rudarima prevedene su sa srpskog na jezike kojim govore rudari u Timočkoj Krajini i predstavljaju jedinstveni spomenik kulture, dokaz tolerantnosti i multijezičnosti ove sredine.

Ovo je prva zbirka isključivo rudarske poezije. Ova petojezična ilustrovana zbirka poezije sa rudarskom tematikom, jedinstvena u Evropi, sadrži 40 pesama, 17 autora.

Zbirka je na srpskom, slovenačkom, engleskom, vlaškom i romskom jeziku.

Prevod pesama na vlaški jezik radila je Svetomirka Žonjić – lektor i prevodilac, a na romski Kadrija Šainović – romolog. Zbirka je ilustrovana fotografijama rudarskih tema majstora fotografije Raše Milojevića.

„U svetu poezije i poetskog prevodilaštva, Srbija je odavno poznata, a na naše zadovoljstvo i Timočka Krajina, koja je iznedrila poznate pesnike i prevodioce. Međutim, iako je Timočka Krajina poznata po rudnicima i pesnicima, do sada nije bilo zbirke koja bi se isključivo bavila rudarskim temama, a pogotovo ne na više jezika, pa je došao čas da se u svetu poezije pojavi jedna zbirka rudarske poezije na jezicima koji se i danas govore među rudarima Timočke Krajine”, navodi Miroslav Miha Piljušić.

Početak promocije je od 18:00 sati.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,191PratilacaLajkuj
4,185PratilacaZaprati
1,252PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub