Тимочка КрајинаПружаоци услуга у туризму из Неготина, Кладова и Зајечара посетили Словенију

Пружаоци услуга у туризму из Неготина, Кладова и Зајечара посетили Словенију

Пружаоци услуга у туризму из Неготина, Кладова и Зајечара посетили Словенију

Пружаоци услуга у туризму из Неготина, Кладова и Зајечара заједно са члановима тима пројекта „Подизање и промоција стандарда у туризму у источној Србији” су имали прилике да у периоду од 13. до 15. септембра посете Словенију.

Тродневно студијско путовање је имало за циљ да селектованим учесницима покаже примере добре праксе и вишегодишња искуства у бављењу туризмом и широком лепезом туристичких производа.

Првог дана студијске посете обишли су околину Тржича на североистоку Словеније. Дугогодишњи сарадник и пријатељ Регионалне коморе Зајечар, истакнути привредник овога краја, Матјаж Хргович је дочекао учеснике и помогао у организацији обиласка у овом крају. У месту Накло, 5 км од Тржича су обишли Туристичку фарму „Матијовц”. На двадесетак хектара обрадиве земље под виноградима, воћњацима и пашњацима породично газдинство у последњих неколико година има интегрисану производњу: сокови од јабука и крушака, сушено воће, производња воћних ракија. Такође, у склопу домаћинства у понуди су 6 апартмана са највишом категоријом за туристичке фарме (четири јабуке). Ковид и пост-ковид је допринео додатну услугу коју пружају: место за кампинг где гости имају прилике да уживају у прелепом крајолику.

У месту Дупље су посетили ранч Макадам – прелепа природа ухваћена између шуме и реке. Идилични кутак обухвата 2 хектара пашњака омеђених шумом и реком Тржишком Бистрицом. Поред јахања коња, ранч нуди много више са широким избором активности за релаксацију, социјализацију, али и креативност (две потпуно опремљене „глампинг“ кућице, шатор и објекат за прославе са смештајем, пикник простор са добро опремљеном летњом кухињом и роштиљем, места за различите видове радионица. Уследио је обилазак Туристичког салаша Трновц, који се налази се на левој обали Тржишке Бистрице, тачније између Подбрежја и Згорњег и Сподњег Дупља, који у својој понуди, поред фарме, имају камп, дечије игралиште, тениски терен, куглану и мању гостиону. Након поподневног обиласка Љубљање и ноћења уследио је пут ка општини Подчетртек и селу Олимје, које је 2009. године проглашено најлепшим селом у Европи. Топлица Игњатовић, истакнути уметник пореклом из наших крајева (Ново Корито) који више од 20 година живи и ради у Словенији је све учеснике дочекао са речима добродошлице. Након обиласка самостана Олимје са чувеном трећом најстаријом апотеком у Европи и Чоколаднице – породичне радионице за израду производа од чоколаде, учесници су имали прилике да се ближе упознају са главном атракцијом овог места – Јеленов Гребен.

Овај успешни породични бизнис је изникао на месту некадашње фарме са кравама и виноградом, а сада је то комплекс у који је уложено више од 3,5 милиона евра. Кључ развоја је ослушкивање потреба гостију, проналажење одговарајућег, компетентног оквира за сваку идеју. Борут Јежовник, власник овог породичног бизниса је све присутне поздравио и детаљно појаснио 30 година дуг развојни пут Јеленовог Гребена. Сада ова фирма има преко 30 запослених, стари и нови део са смештајним објектима, ресторанима и Wellness центром. У склопу новоизграђеног објекта налазе се неколико радионица (керамички и ласер студио, сушаре за месо, кухиње и радионице за паковање џемова и сокова и производа од меда). Постоје и две велике радње где се сви производи могу купити. Као главна атракција су преко 100 јелена и лопатара на ограђеној површини од преко 3 хектара.

Наставак обиласка је организован посетом домаћинства Халер. У овом дивном и пријатном амбијенту, у подножју брда Олимпска гора и у близини бање Терме Олимје, ово домаћинство дочекује госте од 1996. године. У овом објекту постоји мини фабрика пива капацитета 100.000 литара годишње, ресторан и више различитих соба за смештај.

Ноћење и доручак је организовано у породичном хотелу „Амон Натура”, који се налази се у оази зеленила, окружен са једне стране шумом а са друге стране погледом на голф терене.

Своје утиске о овом успешном студијском путовању су измели и сами учесници: Зоран Миленовић испред Виле „Миленовић” из Рајца код Неготина и Горица Јовановић, председница Удружења „Рогљевачке пивнице”.

Дејан Тошић, директор ПКС–РПК Зајечар и вођа пројектног тима се посебно захвалио пријатељима коморе Зајечар и свим домаћинима који су угостили учеснике и пренели своја богата искуства и организацији ГИЗ (Немачка сарадња у Србији) која финансира овај пројекат кроз програм „ЕУ за културно наслеђе и туризам”.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,867ПратилацаЛајкуј
4,516ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб