Timočka KrajinaZaječarPSD „Ljuba Nešić” Zaječar organizuje 10. Regionalnu akciju „Uspon na Vetren”

PSD „Ljuba Nešić” Zaječar organizuje 10. Regionalnu akciju „Uspon na Vetren”

PSD „Ljuba Nešić” Zaječar – Regionalna akcija „Uspon na Vetren”

Planinarsko-smučarsko društvo „Ljuba Nešić” Zaječar organizuje 10. Regionalnu akciju „Uspon na Vetren” u nedelju, 29. maja 2022.

Nakon regionalnih akcija na Vrškoj čuki, PSD “Ljuba Nešić“ svojim prijateljima planinarima organizuje uspon na još jedan vrh Stare planine – Vetren (703 metara nadmorske visine), koji se nalazi između sela Selačka i Mali Izvor, kraj magistralnog puta Zaječar – Knjaževac. Lokalni naziv vrha Vetren je Kitka (zbog jorgovana na samom vrhu) i staza je polukružna, napominju organizatori.

Staza je laka do srednje teška, polukružna, dužine oko 11 kilometara, sa relativnom visinom od oko 330 metara.

Otvaranje akcije i polazak na stazu je nadomak manastira Suvodol, tačnije na parkingu „ispod“ manastira.

Zbog epidemioloških mera, ove godine otvaranje akcije ne može biti u samoj porti manastira, kao što je bilo prethodnih godina. Manastir se ubraja u najstarije zadužbine Srbije. Sazidan je na jednom zaravnjaku, koji je usečen u severni blok planine. Neobično je zašto se zove Suvodol, kada je ovo jedno od mesta najbogatijih vodom u ovom kraju. U samoj porti manastira je izvor čijom se vodom snadbeva selo Selačka. Tu postoji i lepa česma, zidana od sige. Odatle voda čini vodopad ispod manastirskih zidina, čije su kaskade obrasle bujnom mahovinom i vegetacijom. Najbolji pogled na vodopad je sa asfaltnog puta koji vodi ka manastiru. Manastir se nalazi na 5 kilometara od magistralnog puta Zaječar – Knjaževac, u šumovitom predelu sela Selačka i posvećen je prazniku rođenja Presvete Bogorodice.

Do vrha se dolazi preko grebena, šumskim putem i planinarskom stazom. Ono što se ne vidi sa strane kojom se dolazi, kažu organizatori, je inverzivna litica koja krasi taj deo planine i koja je prirodno stanište i gnezdište orlova.

„Na samom vrhu se nalaze ostaci odbrandbenih utvrđenja (iz rimskog doba i perioda iz 1. svetskog rata). Nažalost, nalaze se i jame koje su napravili ‘tragači za blagom’, od kojih je jedna duboka preko 20 metara. Kretanje pored litice i jame zahteva dodatni oprez“, poručuju iz PSD „Ljuba Nešić“.

Kraj staze je u selu Mali Izvor.

Okolina Zaječara obiluje raznovrsnim prirodnim lepotama i zanimljivostima i tako planinarima i ljubiteljima prirode pruža ono što uvek prija – vrhove sa kojih “puca pogled“, reke, rečice, jezera, potoke, šume, pećine, kanjone, manastire, stare kuće…

Plan akcije:

Do 08:45 – okupljanje učesnika i obilazak manastira Suvodol. Do 09:10 – prijava učesnika (popuniti obrazac za regionalne akcije) i preuzimanje učesničkih knjižica. U 09:15 – otvaranje akcije i polazak na stazu-uspon na Vetren (703 mnv), grebenom oko dva sata hoda, sa relativnom visinom od oko 330 metara. Pauze po potrebi. Boravak na vrhu oko jedan sat. Silazak planinarskom stazom, kroz bukovu šumu i zemljanim putem do sela Mali Izvor oko 14:30.

Ručak – Mali Izvor (Dom kulture, uz sam magistralni put Zaječar – Knjaževac) od 14:30 do 16:00.

Podela zahvalnica i zatvaranje akcije u 16:00 sati.

PSD “Ljuba Nešić“ obezbeđuje učesničke knjižice, zahvalnice, pečat vrha, besplatan ručak (pasulj), prevoz vozača automobila od sela Mali Izvor do manastira Suvodol i, naravno, u svom maniru – još po neko iznenađenje.

Prevoz autobusom iz Zaječara je obezbeđen po ceni od 400 dinara, dok je prevoz za decu besplatan. Polazak iz Zaječara je u 07:30 ispred prodavnice “Matijević“.

Rok za prijavu za akciju je do 26. maja.

Ova akcija ima i humanitarni karakter.

„Našoj maloj sugrađanki Lenki potrebna su finansijska sredstva za lečenje u Turskoj. Dragi planinari, molimo vas da svojim novčanim doprinosom na akciji pomognemo ovom malom, divnom biću, jer zaista – naše malo njoj će značiti mnogo“, navode iz PSD „Ljuba Nešić“.

Kontak telefoni: 063/75-98-550 – Milan; 060/37-91-213 – Nina i 064/16-32-532 – Marina.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

23,861PratilacaLajkuj
4,045PratilacaZaprati
1,236PratilacaZaprati
160PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx