Timočka Timočka
Početna / Vesti / PUŠENJE U TRUDNOĆI? NIKAKO! Istraživanje potvrdilo da je RIZIK u koji se upuštate STRAŠAN, evo zbog čega!
Trudna žena puši cigaretu kod kuće
Foto: Shutterstock, ilustracija

PUŠENJE U TRUDNOĆI? NIKAKO! Istraživanje potvrdilo da je RIZIK u koji se upuštate STRAŠAN, evo zbog čega!

U trenutku kad ispušite kutiju cigareta rizik od neočekivane iznenadne smrti bebe utrostruči se u poređenju sa decom nepušača.

Istraživanje jednog časopisa o pušenju tokom trudnoće utvrdilo je da se rizik od smrti povećava za 0,07 za svaku dodatnu cigaretu.

U trenutku kad ispušite kutiju cigareta rizik od neočekivane iznenadne smrti bebe utrostruči se u poređenju sa decom nepušača. Pulmolog Sedrik Rutland ističe da je pušenje jedne ili dve cigarete delovalo na iznenadnu smrt dece.

Doktori bi trebalo da vode razgovore sa svojim pacijentima. To su vam najbolji izgledi za smanjenje iznenadne smrti beba. Ali ako ne možete, svaka cigareta koju možete smanjiti će vam pomoći, rekla je autorka istraživanja.

SIDS je bio zastrašujući i neobjašnjiv fenomen za roditelje decenijama dok istraživanja nisu otkrila vezu između bebinog položaja spavanja i iznenadne smrti. Ako su bebe do prve godine života spavale na stomaku, rizik od SIDS-a se udvostručio, navodi Američka pedijatrijska akademija.

Uvođenje kampanje „Povratak na spavanje” 1994. edukovalo je roditelje o opasnosti, a stopa smrtnosti pala je za 50 posto kada su roditelji počeli da stavljaju bebe da spavaju na leđima.

Prema podacima Američke akademije za pedijatriju do 2010. godine stopa umiranja od SIDS-a u Sjedinjenim Američkim Državama pala je na 2.000 godišnje, u poređenju sa skoro 4.700 u 1993. godini.

 

Izvor:espreso.rs

Možda će Vas zanimati

DokTok: Staračka degradacija makule

DokTok: Koji su simptomi staračke degeneracije makule i šta savetuju oftalmolozi?

Žuta mrlja je centralni deo mrežnjače ili centar jasnog vida. Svi poremećaji ovog dela mrežnjače …

Rajačka narodna škola zdravlja: Povodom 5. juna – Svetskog dana zaštite životne sredine

Rajačka narodna škola zdravlja objavljuje zanimljive poruke o čuvanju i unapređivanju života i zdravlja povodom …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica