ВестиРХМЗ упозорава на елементарне непогоде данас и сутра, на снази наранџасти метеоаларм

РХМЗ упозорава на елементарне непогоде данас и сутра, на снази наранџасти метеоаларм

Град, громови, грмљавина

Током послеподнева, вечери и ноћи у већини крајева Србије очекују се краткотрајне временске непогоде праћене градом, јаким или олујним ветром и великом количином падавина. Данас и сутра на снази наранџасто метеоролошко упозорење.

Републички хидрометеоролошки завод Србије је због велике количине падавина, од 20 до 40 мм за 24 сата, издао упозорење на временске непогоде за данас и сутра.

Током данашњег дана ће бити променљиво облачно, а киша и пљускови са грмљавином ће током преподнева бити локалног карактера, док ће се интензивирати после подне најпре на западу и југозападу Србије, а увече и током ноћи у већини крајева. Очекује се локална појава временских непогода са обилним пљусковима и градом. Дуваће слаб и умерен северни и североисточни ветар, а у зони пљускова понегде јак и олујни. Најнижа температура од 12 до 16 степени, док ће се највиша температура кретати између 22 и 29 степени.

Град Зајечар са пар локалних самоуправа Тимочке Крајине, биће, скоро 24 часа, у епицентру непогоде са изузетно великим падавинама, олујним ветром и ударима грома. Могуће је да, услед удара грома и олује, дође до дужег нестанка електричне енергије у појединим деловима града и селима, те се свим грађанима препоручује да нађу алтернативне изворе светла (батеријске лампе, свеће и сл.) пошто екипе „Електродистрибуције”, у случају већег броја истовремених кварова на мрежи, неће моћи да реагују као у редовним условима.

Све комуналне службе града биће у приправности, као и дежурни чланови градског ШВС града Зајечара.

Минимална температура данас 15, максимална дневна око 25 степени. Сутра време налик данашњем, претежно облачно, местимично са кишом и пљусковима са грмљавином. Најнижа температура 16, највиша до 26 степени.

АМСС

У Србији се данас очекује умерен интензитет саобраћаја који у појединим деловима дана може бити и појачан, саопштио је Ауто-мото савез Србије.

Према најавама метереолога, улазимо у период у којем ће возачима краткотрајни јачи пљускови повремено праћени појачаним ветром, поред местимично мокрих или влажних коловоза, доносити и отежану видљивост, због које ће им данас вожња бити нешто тежа.

Пажљивије треба возити и на путевима у планинским пределима на којима одрони или наноси земље на коловоз могу да изненаде возаче.

Не баш повољне временске прилике, умерен интензитет саобраћаја који у појединим деловима дана може бити и појачан, у комбинацији са неприлагођеном брзином и недовољним одстојањем између возила, доноси непредвиђене застоје и краће прекиде у саобраћају.

На наплатним рампама у Србији нема задржавања, док су путнички терминали на граничним прелазима затворени за све грађане.

Камиони на Батровцима чекају пет сати, на Хоргошу и Келебији по три сата.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,849ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб