Timočka KrajinaBorSabor izvornih vlaških pesama i igara održan u Bučju

Sabor izvornih vlaških pesama i igara održan u Bučju

Sabor izvornih vlaških pesama i igara u Bučju
Foto: Grad Bor

U selu Bučje nadomak Bora, već 16. godinu za redom održan je Sabor vlaških pesama i igara.

Cilj ove, sada već tradicionalne manifestacije, je pre svega čuvanje i negovanje izvornog narodnog stvaralaštva.

Prezentujući tradiciju, običaje i autentičnu narodnu kulturu kroz pesmu i igru, Sabor je okupio veliki broj učesnika, članovi kulturno-umetničkih društava su u duhu folklora razmenjivali iskustva i uspostavljali trajne veze.

Aleksandar Milikić – gradonačelnik Bora
Foto: Grad Bor

Na otvaranju Sabora, gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić naglasio je da je veoma važno sačuvati kulturu i tradiciju Vlaha upravo ovakvim manifestacijama, jer dok je god kulture, igre i pesme na vlaškom jeziku, biće i vlaškog naroda.

Uz svečani defile učesnika, publika je na saboru imala priliku da u revijalnom delu pogleda izvođanje izvornih vlaških narodnih pesama i folklorne nastupe, dok je u takmičarskom delu programa organizovan izbor za najlepšu devojku sabora i nadmetanje u brzom motanju klubčeta.

Nikola Marić – pomoćnik gradonačelnika Bora
Foto: Grad Bor

„Moramo negovati tradiciju kako bi je ostavili nekim budućim generacijama. Zadatak Grada je da podrži ovakve manifestacije i da pomogne da se u narednom periodu unaprede”, rekao je Nikola Marić, pomoćnik gradonačelnika Bora.

Organizator ovogodišnjeg sabora bila je Mesna zajednica Bučje i KUD „Stol” iz ovog sela, pokrovitelj manifestacije Grad Bor uz tehničku podršku Centra za kulturu Bor.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,341PratilacaLajkuj
4,207PratilacaZaprati
1,264PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub