ВестиСан: Шта утиче на снове?

Сан: Шта утиче на снове?

Девојка грли јастук док спава
Фото: Shutterstock, илустрација

Снови често одражавају нерешене конфликте који нас муче. Али, шта стоји иза недавног низа „случајних” кошмара или неуобичајено живописних снова који су вас задесили?

Данас наука зна тек понешто о стварима које утичу на наше снове и „одлучују” када ће се сан претворити у ноћну мору, ево шта је на тој листи.

Мириси

Да ли опојни мириси гарантују слатке снове? Једна мала студија показала је да изложеност цветним мирисима у одређеној фази сна може да доведе до лепих снова, док су непријатни мириси „окидач” за ноћне море. Ипак, неће вам помоћи да пре спавања употребите неки освеживач простора, јер ће од тренутка када заспите до тренутка када почнете да сањате проћи сувише времена и мирис више неће деловати. Али, ето објашњења зашто сте толико уживали дремајући поподне док је из рерне допирао мирис колача…

Звукови

Будите се обливени знојем јер сте сањали да сте заробљени у згради која гори, а тренутак касније схватате да звук „ватрогасних сирена” заправо допире из вашег мобилног, пошто вас аларм опомиње да је време за устајање… Постоји одређен спектар звукова који допиру до нашег мозга док спавамо. Ако желите да повећате шансе да мирно спавате, звукови могу да вам помогну, али морате пажљиво да их одаберете. Они морају да буду умерени, тако да можете да их региструјете, али да вас не пробуде. Покушајте са диском са шумом таласа на пример. Можда ћете сањати нешто лепо или ћете се пробудити неочекивано одморни.

Зачињена храна

Све што може да доведе до отежаног варења, значи сир, јако зачињену храну, обилне оброке, треба да избегавате пред спавање. Вечерајте најмање два сата пре одласка у кревет, а у поподневним сатима требало би да ограничите и унос кафе, пише Woman’s Day.

Спавање на стомаку

Ако спавате на стомаку, веће су шансе да сањате секси снове… Недавно спроведено истраживање показало је да људи који спавају на стомаку чешће сањају секс, а научници сматрају да то највероватније има везе са начином дисања у овом положају. Дакле, ако сте расположени за овакве снове — на стомак.

Антидепресиви

Особе које су на терапији антидепресивима чешће имају ноћне море. Ако имате утисак да је то ваш случај, обратите се лекару. Можда би требало да промените лек, јер немају сви антидепресиви оваква нежељена дејства.

 

Извор: mondo.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,801ПратилацаЛајкуј
4,396ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб