ВестиСедморо младих из Зајечара добило средства за развој предузетништва

Седморо младих из Зајечара добило средства за развој предузетништва

Завршни догађај поводом обележавања реализације пројекта „Млади у бизнису”

У великој сали Скупштине града Зајечара одржан је завршни догађај поводом обележавања реализације пројекта „Млади у бизнису“. Том приликом, уручени су чекови и уговори младима који су аплицирали за средства за развој предузетништва.

Пројекат је имао за циљ повећање броја младих у улози предузетника, али и информисање и стварање позитивног става о предузетништву. Локалним акционим планом за младе, град Зајечар је препознао унапређење запошљавања и предузетништво младих као један од општих циљева и у будуће ће бити све више оваквих пројеката. Поред основног, средњег и академског, град Зајечар подржава и стицање неформалног образовања и вештина, како би младе особе биле што конкурентније на тржишту.

Пројекат је реализован у три фазе, а прво је организована обука на којој су млади имали прилику да добију додатна знања о пословању. Преко 30 младих је успешно завршило обуке, а сви су добили два сертификата: за обуку за почетнике у бизнису и припрему пословног плана и пословања са банкама, као и инвестициона спремност што је био услов за учешће на Конкурсу за доделу бесповратних средстава, а то је била друга фаза пројекта.

За обуке је био задужен дугогодишњи партнер града Зајечара, Регионална агенција за развој источне Србије.

„Надам се да ће ови млади људи који су учествовали у пројекту успети да реализују своје пословне идеје“, рекао је Зоран Миловановић, пројект менаџер, РАРИС.

Пројектом је опредељено 1.700.000 динара који су намењени субвенционисању предузетничких идеја, а средства је добило седморо људи, истакла је Миа Вукић Витомировић, координаторка за младе.

„Седморо људи добило је средства за подршку у пословању, од тога имамо две почетнице у пословању, а остали су добили средства за унапређење бизниса. Млади који су конкурисали добили су до 300.000 динара за развијање својих пословних идеја, након тога чекају их ментори који ће им пружити подршку у пословању. То значи да ће добити подршку у виду неких приватних часова, а то ће бити реализовано наредна два месеца, тако да млади који су прошли овај конкурс у обавези су минимум годину дана након тога да послују. Идеје су биле иновативне и млади су се показали заиста да су способни да буду предузетници. Имамо од 3Д штампарије, вођење продавнице за кућне љубимце, имамо и нове производне процесе, имамо нов начин пословања у производњи алуминијумске столарије“, каже Вукић Витомировић.

Вукић Витомировић је додала да је укупно било 12 пријава, а 7 је одабрано. Према њеним речима, град Зајечар је за следећу годину определио милион динара из сопствених средстава за сличне пројекте.

Уговоре и честитке младим предузетницима уручио је помоћник градоначелника Зајечара Милан Станковић.

Пројекат „Млади у бизнису“ реализован је преко Канцеларије за младе града Зајечара, а суфинансиран је од стране Министарства омладине и спорта, у износу од 2.422.000 динара. Од тога је 1.700.000 динара издвојено за субвенционисање предузетничких идеја.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,845ПратилацаЛајкуј
4,399ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб