Сектор за ванредне ситуације апелује на грађане да буду одговорни до краја грејне сезоне

Ватрогасци, пожар

Период од почетка па све до краја грејне сезоне, карактерише повећање броја пожара на грађевинским објектима.

Разлог томе су неисправни или неочишћени димњаци, непажња приликом ложења пећи на чврста горива, остављање укључених грејалица без надзора, остављање одеће или других запаљивих предмета у близини пећи или грејалица, преоптерећење електро-инсталација и неисправни електрични уређаји. Све ове узроке можемо сврстати у људски фактор, односно непажњу или немар.

Министарство унутрашњих послова, Сектор за ванредне ситуације апелује на све наше грађане да буду одговорни и према себи, својим породицама и својим комшијама – да провере исправност својих димњака и пећи на чврсто гориво, да не остављају укључене грејалице без надзора, да не преоптерећују електроинсталацију, да удаље намештај и други горивни материјал од грејних тела, наводи се у саопштењу.

Такође, апелује се на грађане да обрате пажњу и на следеће мере безбедности током грејне сезоне:

  • не одлагати пепео у пластичне контејнере и у близини горивог материјала,
  • не остављајте малу децу у просторији са шпоретом или пећима које имају ложиште на чврсто гориво и или елетричном грејалицом,
  • не остављајте укључене електричне уређаје без надзора (искључите електричне уређаје када излазите из куће).

У случају да примете пожар у грађевинским објектима апелује се на грађане да одмах о томе обавесте ватрогасно-спасилачку јединицу на број телефона 193 и слушају савете ватрогасаца – спасилаца.