Када прође лето и обиље свежег воћа, често се окренемо бананама као увек доступном хранљивом воћу омиљеном широм света.
Ево за шта су све добре банане, које можете јести свеже, додавати их у „смутије“ или пећи од њих колаче!
Једна банана просечне величине садржи 33 одсто дневне дозе витамина Б6, 11 одсто витамина Ц, девет одсто калијума, а осам одсто препоручене дозе магнезијума. Има и око три грама здравих влакана, а све то у само 105 калорија.
Садржи пектин који може да смањи ниво шећера у крви, али и апетит ако покушавате да држите тежину под контролом, јер ће успорити пражњење желуца.
Висок садржај калијума значи да су банане добре за одржавање здравих функција бубрега, али и регулисање високог крвног притиска. Људи који конзумирају храну богату калијумом имају 27 одсто мање шансе за срчана обољења.
Банане садрже и више врста моћних антиоксиданса, који умањују ризик од дегенеративних обољења.
Због високог садржаја минерала, препоручују се и спортистима и свима који се баве физичком активношћу.
Једноставно их је додати свакодневној исхрани, јер не захтевају термичку обраду, па су згодна ужина.
Извор: mondo.rs