ДруштвоСлаве се Младенци - какво је време на данашњи дан, тако ће...

Славе се Младенци – какво је време на данашњи дан, тако ће бити целог пролећа

Српска православна црква слави празник Светих четрдесет мученика, а млади парови венчани у последњих годину дана обележавају Младенце.

Младенци су посвећени успомени на страдање 40 младих војника који су положили живот за веру Исуса Христа 320. године у време римског цара Ликинија.

Зато је овај дан узет као празник на који млади супружници у своме дому примају госте. На овај начин указује се да млади супружници треба да буду верни једно другоме, као што је Светих Четрдесет Мученика Севастијских било верно Исусу Христу.

Према веровању какво је време на данашњи дан, тако ће бити целог пролећа.

Према обичајима, жене устају рано и месе 40 колачића, младенчића, који се премазују медом. Младенчићи симболизују срећан, дуг и сладак живот, а дају се деци и гостима, који, по правилу, младом пару доносе поклоне.

Младенци увек падају у време Часног поста који почиње обично почетком или средином марта.

Према традицији, сва јела која се спремају овог дана морају бити посна, ради здравља и напретка деце и младих супружника.

На овај празник не би требало радити у пољу, али ни кућне послове.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб