Тимочка Тимочка
Почетна / Вести / СЛАВИМО СВЕТОГ ВЛАСИЈА: Ако волите животиње, прати вас благослов данашњег свеца
Свети Власије

СЛАВИМО СВЕТОГ ВЛАСИЈА: Ако волите животиње, прати вас благослов данашњег свеца

Свети Власије био је хришћански епископ који је живео крајем 3. и почетком 4. века. Његов празник у нашим крајевима још се зове и Власовдан.

Наиме, Власије је био епископ Севастије, града познатог као незнабожачког у коме је живео веома мали број хришћана којима је он био узор и узданица.

Kада је отпочео велики прогон хришћана крајем 3. века, мучитељи су стигли и до Севастије и верника под руководством Светог Власија. Овај светитељ је храбрио своје хришћане, посећивао их је у тамницама и није се одвајао од њих све до судњег часа. Након што је град остао потпуно без хришћана јер су једни убијени, а други су побегли, светитељ се повукао на оближњу планину и потпуно се посветио молитви. Предање каже да су га све дивље звери чувале и поред њега се понашале као питоме.

Ипак, после неког времена Светог Власија су пронашли његови гониоци и повели на суд. Према легенди, на путу до тамо, светитељ је излечио болесног дечака и спасао домаће животиње од вукова. Свети Власије био је јако мучен и на крају је убијен 316. године. Народ се данас моли Светом Власију за напредак домаће стоке и за заштиту од звери, а његов култ се повезује са обожавањем старословенског бога Велеса. На Западу му се моле још и против гушобоље.

За људе који се добро слажу са животињама, који их воле и које животиње воле, каже се да их је Свети Власије благословио и томе научио. Из овог разлога, у неким крајевима Србије, данас нико не упреже стоку нити са животињама било шта ради како не би увредио светитеља. Приређује се велико славље у част Власовдана, а животињама се дају додатне порције хране како би и оне уживале.

Ако вам је животиња некада спасла живот, старији кажу да ју је водила рука Светог Власија. Зато на данашњи дан треба да одете у цркву и у његову част запалите свећу.

Можда ће Вас занимати

29. Међународни позоришни фестивал „Дани Зорана Радмиловића” од 16. до 23. октобра у Зајечару [Програм]

29. Међународни позоришни фестивал „Дани Зорана Радмиловића” биће одржан у Зајечару од 16. до 23. …

29. Фестивал „Дани Зорана Радмиловића” — Прес-конференција

Почињу 29. „Дани Зорана Радмиловића” у Зајечару

Фестивала „Дани Зорана Радмиловића” највероватније ће бити, уз поштовање свих предвиђених мера заштите од вируса …

Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо Ваше мишљење, оставите коментарx
()
x

Pin It on Pinterest

Одабир писма

Ћирилица Латиница