Тимочка КрајинаНеготинСмедовачко звоно поново звони на старом звонику: Средиствима Европске уније рестаурирани звоно...

Смедовачко звоно поново звони на старом звонику: Средиствима Европске уније рестаурирани звоно и стари звоник, симболи Смедовца код Неготина

Након завршене рестаурације, сеоско звоно из 1872. године враћено је на своје место у обновљени Смедовачки звоник, а све захваљујући средствима Европске уније, кроз пројекат ЕУ за културно наслеђе и туризам.

Након више од две деценије, звоно, које је било дар кнеза Милана Обреновића мештанима, поново ће моћи да обавештава становнике о важним догађајима у Смедовцу, код Неготина.

Током трајања радова на звонику, звоно је било изложено у Народном музеју у Београду, где су сви заинтересовани грађани могли да виде део историје старе више од 150 година. Међутим, дошло је време да се звоно врати у свој дом, Смедовац, једно од познатих винских села Неготинске крајине, које чува традицију винарства, виноградарства и аутентичне српске народне архитектуре.

Извођењем рестаурације, на малом али битном објекту за очување културног наслеђа источне Србије, Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ, која заједно са партнерима спроводи овај пројекат Европске уније, показује бригу и разумевање за очување споменика културе.

На церемонији враћања смедовачког звона, вођа пројекта ЕУ за културно наслеђе и туризам, Александер Бец, истакао је важност пројекта који је показао да Европска унија не брине само о тврђавама и великим археолошким локалитетима, већ и о објектима културе значајним за локалне заједнице.

„Драго ми је да смо овде да завршимо оно што смо почели у септембру. Звоно данас улази по други пут у село, први пут 1872. и данас, 2023. године. Старо смедовачко звоно, које је кнез Милан поклонио селу у 19. веку, обновљено је у Београду. Звоник је такође саниран и спреман да поново поносно носи своје звоно. Надам се да ће звоно још дуго, дуго служити становнике Смедовца и да ће најављивати лепе вести и радосне догађаје“ истакао је Бец.

Церемонији враћања смедовачког звона присуствовали су и Епископ тимочки господин Иларион, који је и благословио звоно; представници Завода за заштиту споменика републике Србије, представници ГИЗ – а, као и мештани Смедовца и многобројни гости Неготинске крајине.

Пројекат ЕУ за културно наслеђе и туризам финансира Европска унија и суфинансира немачка влада. До сада, пројекат је успешно спровео обнову тврђаве Фетислам у Кладову и тренутно спроводи археолошка ископавања код Голубачке тврђаве, радове на обнови кућа и винских подрума у Неготинској крајини, као и увођење комуналне инфраструктуре у Рајачким пивницама. У току је и изградња Центра за посетиоце код Феликс Ромулијане код Зајечара, а у припреми је обнова Краљеве винарије у Тополи.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,792ПратилацаЛајкуј
4,385ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб