DruštvoSpska pravoslavna crkva slavi Svetog Pantelejmona

Spska pravoslavna crkva slavi Svetog Pantelejmona

Sveti Pantelejmon

Spska pravoslavna crkva i vernici slave 9. avgusta Svetog Pantelejmona, velikomučenika i iscelitelja.

Na Svetoj gori čuvaju se mošti ovog sveca, a prema verovanju njegove mošti imaju isceliteljske moći, kao i ikone sa likom Svetog Pantelejmona.

Pantelejmon se rodio u Nikomidiji, u današnjem Izmiru u Turskoj. Najviše ga medicina zanimila u mladosti. Prema predanju, jednom slepom čoveku vratio je vid, a njegovo znanje i umeće izazivalo je zavist brojnih lekara.

Pred carom Maksimilijanom, optužili su ga da je hrišćanin, zbog toga je morao na suđenje. Međutim, Pantelejmon je i pred ovim vladarom pokazao svoje isceliteljske moći. Car Maksimilijan je odlučio da ga zatvori i izloži strašnom mučenju. Pantelejmonu se u tamnici Bog više puta prikazao. Pokušavali su da ga više puta ubiju, ali se mač svaki put lomio. Na kraju je on sam svojim dželatima dozvolio da ga ubiju. Ubijen je jula 304. godine, pod drvetom masline.

Delovi njegovih moštiju nalaze se i u Beogradu, u Ruskoj crkvi na Tamšmajdanu, u crkvi Svete Petke na Kalemegdanu i u hramu Svetog arhangela Gavrila.

Prema verovanju, na ovaj dan je dobro započeti neki posao. Veruje se da će svaki rad Sveti Pantelejmon blagosiljati i učiniti uspešnim.

Takođe, na ovaj praznik ko se sprema za put, treba da krene baš danas. Sveti Pantelejmon smatra se zaštitnikom svih vozača i onih kojima je drum drugi dom.

Prema predanju, ovaj svetac upravlja vetrovima i tako putuje širom sveta.

Veruje se, da na današnji dan ukoliko se dva nepoznata čoveka sretnu u crkvi sa slavskim kolačem u rukama, sigurno su rod.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

24,109PratilacaLajkuj
4,150PratilacaZaprati
1,241PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx