Timočka KrajinaBor"Srbija Ziđin Koper" stipendira najbolje učenike srednjih škola u Borskom okrugu: Za...

„Srbija Ziđin Koper“ stipendira najbolje učenike srednjih škola u Borskom okrugu: Za 100 stipendista do 2029. po 700 dolara godišnje

Kompanija „Serbia ZiJin Copper” potpisala Ugovor o stipendiranju učenika sa 11 srednjih škola u Borskom okrugu
Foto: Serbia ZiJin Copper

Predstavnici 11 srednjih škola u Borskom okrugu potpisali sa „Srbija Ziđin Koper“ Ugovor o stipendiranju učenika završnih razreda gimnazija i srednjih stručnih škola.

Jednokratnu stipendiju će u narednih osam godina dobijati 50 učenika iz Bora, 20 iz Majdanpeka, 20 iz Negotina i 10 iz Kladova. Projekat finansijske pomoći obrazovanju vredan je 560.000 dolara i trajaće do 2029. godine.

„Obrazovanje ima stratešku važnost za ekonomski i društveni razvoj zemlje i nacije, pa ‘Srbija Ziđin Koper’ upravo zbog toga posvećuje veliku pažnju ovom segmentu vaspitnog procesa. U budućnosti ćemo razmotriti i dodelu ‘Ziđin’ stipendija za visoko obrazovanje. Generalni direktor ‘Srbija Ziđin Koper’ Đen Siming potpisao je Ugovor o stipendiranju najboljih učenika završnih razreda gimnazija i srednjih stručnih škola sa predstavnicima 11 srednjih škola u Borskom okrugu. Kompanija je ovim činom nastavila realizaciju krovnog Ugovora o donaciji Ziđina za razvoj obrazovanja sklopljenog sa Gradskom upravom Bora krajem maja. Planom za dodelu ‘Ziđin’ stipendija, koji matična kineska kompanija realizuje od ove godine u okviru projekta finansijske pomoći obrazovanju, predviđeno je da se do 2029. odličnim učenicima gimnazija i srednjih stručnih škola u Borskom okrugu svake godine dodeli 100 stipendija. Istim planom definisano je da jednokratnu stipendiju u iznosu 700 dolara dobije 50 učenika iz Bora, 20 iz Majdanpeka, 20 iz Negotina i 10 iz Kladova. Ceo projekat vredan je 560.000 dolara i trajaće osam godina“, istakao je zamenik generalnog direktora „Srbija Ziđin Koper“ Džejson Džang.

Džang je dodao da obrazovanje ima stratešku važnost za ekonomski i društveni razvoj zemlje i nacije, pa „Srbija Ziđin Koper“ upravo zbog toga posvećuje veliku pažnju ovom segmentu vaspitnog procesa.

Ugovor o stipendiranju učenika završnih razreda su sa „Srbija Ziđin Koper“ potpisale četiri borske škole (Gimnazija „Bora Stanković“, Tehnička škola, Ekonomsko-trgovinska i Mašinsko-elektrotehnička škola), četiri negotinske (Umetnička škola „Stevan Mokranjac“, Poljoprivredna škola „Rajko Bosnić“, Tehnička škola i Negotinska gimnazija), dve majdanpečke (Gimnazija „Mile Arsenijević Bandera“ i Tehnička škola) i Srednja škola „Kladovo“ u Kladovu.

Potpisnik ugovora je i načelnik Borskog okruga Vladimir Stanković, koji će pratiti realizaciju obaveza svih ugovornih strana.

„‘Srbija Ziđin Koper’, kao nosilac privrednog i ekonomskog razvoja Borskog okruga, ali i Republike Srbije, ulaganjem u obrazovanje pokazuje da su joj ljudski resursi na prvom mestu. Posebno je važno to što su ovim projektom obuhvaćene sve lokalne samouprave i srednje škole na teritoriji Borskog okruga, pa želim da u ime Vlade Srbije i u ime Borskog okruga zahvalim menadžmentu kompanije za ovu odluku. Nadam se da će direktori škola i nastavnici pravedno rasporediti stipendije, a svi zajedno ćemo se potruditi da stipendistima pružimo najbolje obrazovanje, ali i šansu da sutra upišu fakultete i budu deo zajednice u Boru, Majdanpeku, Negotinu i Kladovu“, kazao je Stanković.

Koordinator rada srednjih škola u Boru i direktor Mašinsko-elektrotehničke škole Milovan Božović zahvalio se menadžmentu „Srbija Ziđin Koper“ u ime svih 11 obrazovnih ustanova koje su potpisnice Ugovora o stipendiranju učenika.

„Kompanija ovim gestom pokazuje društvenu odgovornost, ali i mudrost. Jer, nema boljeg zaloga za budućnost od ulaganja u obrazovanje“ rekao je Božović.

„Srbija Ziđin Koper“ neće biti odgovorna za izbor stipendista, već će njih do 15. oktobra odabrati same škole i to prema utvrđenim kriterijumima. Stipendisti „Ziđina“ svakako treba da ostvare izuzetne rezultate u oblasti umetnosti, sporta, nauke, tehnologije i kulture, tako da za stipendiju mogu da se prijave svi koji su postigli odlične rezultate na takmičenjima iz raznih oblasti, ali i oni koji su izvanredni u sportu, dizajnu, plesu, slikarstvu, sviranju muzičkih instrumenata, patentiranju, naučno-istraživačkom radu, pisanju, besedništvu, poznavanju stranih jezika, izradi skulptura i fotografija.

Pored novčane nagrade koja će najboljim učenicima biti isplaćena najkasnije do 10. novembra i to jednokratno i u dinarskoj protivvrednosti, „Srbija Ziđin Koper“ će za sve njih izraditi jedinstvene sertifikate i medalje. Sertifikate o nagradi učenicima će zajedno uručiti predstavnici menadžmenta kompanije i Gradske uprave Bora.

„Srbija Ziđin Koper“ je u protekle tri godine u tehničku rekonstrukciju proizvodnih pogona, izgradnju ekoloških postrojenja i zaštitu životne sredine investirala 1,39 milijardi američkih dolara. U kompaniji je zaposleno 6.160 radnika, čija prosečna mesečna neto plata dostiže 110.000 dinara, a usluge joj pruža i više od 1.000 srpskih dobavljača i izvođača radova. Zahvaljujući opsežnoj rekultivaciji, kao i sistemima za prečišćavanje otpadnih gasova i otpadnih voda koji su izgrađeni po najvišim standardima, okruženje u Boru i Majdanpeku znatno je bolje. Ekološka slika Bora će, kako je rekao zamenik generalnog direktora „Srbija Ziđin Koper, dodatno biti poboljšana kada se završi tehnička rekonstrukcija topionice.

„‘Ziđin’ čvrsto veruje u investicije u Srbiji i to se neće promeniti. Takođe, neće se promeniti ni Ziđinov cilj da ovde izgradi ekološko, visokotehnološko, prvoklasno preduzeće“ podvukao je Džejson Džang.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

24,112PratilacaLajkuj
4,150PratilacaZaprati
1,241PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx